járványügy somogyban

2021.04.23. 09:00

Leginkább otthon gyógyulnak a koronavírusos gyerekek

Tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel vészelik át a gyerekek a koronavírus-fertőzést, esetenként viszont akár kórházba is kerülhetnek. Az általunk megkérdezett háziorvosok nem találkoztak súlyos esetekkel, Gyánó Barna gyermekorvos körzetében például egy év alatt egyetlen gyermek került kórházba Coviddal összefüggő betegség miatt.

Marosi Gábor

A koronavírus-járvány első hulláma leginkább az idősebb korosztályt veszélyeztette, a jelenlegi harmadik hullám viszont már a fiatalokat sem kerüli el. Nyul Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának regionális gyermek-covid-centrum vezetője elmondta, a gyerekek körében a fertőzés általában tünetmentesen vagy enyhe panaszokkal zajlik le. Ez lehet láz, köhögés, fejfájás, torokfájdalom, izomfájdalmak és légszomj. A ritkább tünetek közé tartozik a hasmenés, nátha, hányinger, hányás, hasi fájdalom, illetve a Covid–19-fertőzésre jellemző íz- és szaglásvesztés is.

Nyul Zoltán kiemelte, a gyermekkor az egyes panaszok előfordulási gyakorisága, valamint a klinikai kép súlyossága alapján sem tekinthető egységesnek. Idősebb gyerekek értelemszerűen gyakrabban és pontosabban tudnak meghatározni egyes szubjektív panaszokat, úgymint a fej- és izomfájdalmak, íz- és szaglásvesztés, valamint a légszomj. A serdülők körében, a tíz év alattiakhoz viszonyítva, gyakrabban alakul ki kórházi ellátást igénylő tüdőgyulladás, esetenként pedig elhúzódhat a gyógyulási idő. Általánosságban viszont elmondható, hogy kevesen kerülnek kórházba koronavírus-fertőzés miatt, ezért azt sem lehet tudni, hogy mennyi somogyi fiatal kezelnek valamelyik intézményben.

A regionális gyermek-covid-centrum vezetője hangsúlyozta: a gyerekeknél előfordulnak olyan esetek, például a többszervi gyulladással járó megbetegedések, melyek több héttel, akár a tünetmentesen átvészelt heveny fertőzés után jelentkeznek. Ennek a tünete az elhúzódó lázas állapot, melyet változatos egyéb panaszok, jelek kísérhetnek, úgymint gyengeség, elesettség, hasmenés, hányás, hasi fájdalom, kiütések, kötőhártya-gyulladás, valamint nyaki nyirokcsomó-megnagyobbodás. Nyul Zoltán hozzátette, a kórképet immunreakció okozza, a beteg gyerekek ekkor általában már nem fertőznek. A betegség kórházi ellátást igényel, a kezelésre pedig gyorsan és jól reagál a szervezet.

Heteken belül több betegre készülnek

Fáth Beáta kaposvári gyerekorvos megkeresésünkre elmondta: körzetében nem találkozott súlyos koronavírusos gyerekkel, csak enyhébb tünetekkel jelentkeztek nála, ezért eddig egyetlen kórházi beutalót sem kellett írnia. Olyan viszont előfordult, hogy néhány család elkapta a fertőzést, ezért mindenkinek, így a gyerekeknek is karanténba kellett vonulniuk. Fáth Beáta hozzátette: attól tartanak, hogy pár hét múlva koronavírus miatti szövődményekkel (többszervi gyulladással) többen kereshetik majd fel a rendelőket. A második hullám után más körzetekben volt erre példa, ami miatt többen kerültek intenzív osztályra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában