korszerűsítés

2021.04.15. 16:10

Miniszterelnöki aláírással hárult el az utolsó akadály

A kormány egyik márciusi döntésének köszönhetően rendelkezésre áll a Somogy Megyei Önkormányzat TOP forrásból támogatott saját projektje, a Vármegyeháza épületegyüttesének energetikai korszerűsítéséhez szükséges összeg.

Munkatársunktól

Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke a Somogyi Hírlapnak elmondta: az országban a somogyi az egyetlen olyan megyei önkormányzat, amely saját tulajdonú épületben dolgozhat. Ráadásul két ikonikus épületről beszélünk, melyeket már csak történelmi múltjuk miatt is kötelességünk megőrizni méltó módon az utókornak.

– A Vármegyeháza és a volt Levéltár épületének energetikai korszerűsítésére korábban nyert a megyei önkormányzat több mint 765 millió forintot, ám a műemléki védettséget élvező épületek felújítása az előírások miatt bonyolultabb az átlagosnál – mondta. – Aki például csak a dísztermünket ismeri, tudhatja, hogy az ottani nyílászárók cseréje sem egyszerű feladat. Számos műemlékvédelmi követelménynek kell megfelelni, s ez az első körös közbeszerzés során már előrevetítette, hogy a megítélt támogatás nem lesz elegendő a beruházáshoz.

Eredménytelen is volt emiatt az eljárás, ugyanis a legolcsóbb ajánlat is jelentősen meghaladta a rendelkezésre álló összeget. Ezt követően kértünk támogatás ráemelést a projektre, illetve azt is, hogy az energetikai korszerűsítés mellett végezhessük el a Vármegyeháza tetőfelújítását és egyéb olyan feladatokat, melyek segítségével nemcsak az állagmegóvást segítjük elő, hanem megfelelő környezetet is biztosítunk az itt dolgozók és idelátogatók számára egyaránt. Arról már a hónap közepén beszámoltunk, hogy a Megyeháza épületére vonatkozó közbeszerzési eljárás eredményesen zárult, megkötöttük a szerződést a kivitelezővel, így hamarosan meg is kezdődik az energetikai felújítás.

Szinte a bejelentéssel egyidőben tájékoztattak bennünket arról is, hogy miniszterelnök úr aláírta a ráemelési igényünket, ezzel elhárult az akadály a többi tervezett beruházás elől is.

A volt Levéltár épületének energetikai felújítása is megkezdődhet, amint a jelenleg előkészítés alatt álló közbeszerzési eljárás sikeresen lezárul majd. Továbbá több mint 264 millió forintot fordíthatunk a Vármegyeháza egyéb felújítási munkálataira is. Ebből az összegből korszerűsítjük a tetőt, a csapadékvíz-elvezető rendszert a szükséges elemek cseréjével, felújításával, illetve a Díszterem burkolatainak helyreállítása is megtörténik.

Összességében a két épület több mint 1,2 milliárd forintos támogatott beruházással újulhat meg hamarosan.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában