dolgoznak a munkagépek

2021.04.26. 09:00

Negyven kilométernyi útszakasz újul meg Somogyban

Országosan ezer kilométernyi utat újít fel ebben az esztendőben a Magyar Közút Zrt. A tervezett beruházások egyharmadán már dolgoznak a munkagépek. Somogy megyében csaknem negyven kilométert korszerűsítenek a Magyar Falu Programban.

Marosi Gábor

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Bő egy hónappal ezelőtt kezdték el felújítani az Andocs–Látrány összekötő utat. A több mint húsz kilométeres szakasz Andocs, Karád és Visz térségében újul meg. Werner Józsefné, Andocs polgármestere szerint, több mint harminc éve nem korszerűsítették az utat, ezért az állapota már nagyon leromlott.

Fotó: Lang Róbert

– Az idő és a téli fagyok nyomai jól látszódnak az aszfalton – mondta el lapunknak a település vezetője. Vannak olyan szakaszok, ahol annyira mély lyukak bukkantak elő, hogy a föld már utat talált magának felfelé, ezért nagyon sok helyen kell cserélni és komolyan megerősíteni az alapot.

– Hálásak vagyunk azért, hogy minőségi úton mehetünk majd a szomszédos településekre – folytatta Werner Józsefné. – Karádról több gyerek jár hozzánk óvodába és iskolába, ezért is fontos, hogy biztonságos körülmények között érjenek ide. Gazdasági szempontból is jelentősége van a beruházásnak. A megújult úton a teherautók gyorsabban juthatnak el a 67-es útra, majd az M7-es autópályára – tette hozzá Andocs polgármestere.

Kutason is már egy hónapja dolgoznak a munkagépek az új útburkolaton. A településen, valamint a környékén több mint 700 millió forintból újul meg az út és várhatóan a nyár közepére készül el. Ütő Szabolcs, Kutas polgármestere elmondta, a szakemberek szakaszosan dolgoznak, a húsz centiméter vastag alapozással pedig szinte már mindenhol végeztek. – Erre kerül még egy 6-7 centis aszfaltréteg – mondta a település vezetője. – Nagy szükség volt a korszerűsítésre, mert az út már-már hullámzott és balesetveszélyes volt. Emlékeim szerint soha nem újították fel, mindig csak kisebb foltozgatás és kátyúzás történt ezen a szakaszon. Kutason elképesztően nagy a forgalom, annak ellenére, hogy ez mellékút. Több kamion is felénk rövidít, viszont vannak olyan teherautósok, akik célirányosan a helyi fafeldolgozó üzembe, vagy a gazdaszövetkezethez érkeznek – tette hozzá.

A Magyar Falu Program keretében a Közút Somogyban például Barcs–Berzence, Öreglak–Marcali és a Kaposvár–Fonyód összekötő út egy-egy szakaszát is felújítja. Saját forrásból, valamint a Belügyminisztérium támogatásából pedig megépítik a jutai körforgalmat, melynek négy ki- és bejárata lesz. Kaposvár, Várda és Hetes felé lehet majd kanyarodni, de a jutai polgármesteri hivatalt is a csomóponton keresztül tudják megközelíteni az autósok. A körforgalomra, mely várhatóan őszre készül el, már tíz éve várnak a helyiek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában