kártevők

2021.04.20. 09:00

Továbbra is zárva a fonyódi Széplátó

Továbbra sem látogatható a fonyódi Széplátó, miután tavaly tavasszal kiderült: kártevők tették tönkre a fa tartóelemeket. A turistáknak még egy ideig biztosan nélkülözniük kell a város emblematikus kilátóját, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Balatonra.

Koszorus Rita

Fotó: Fotó. Kajetán Jácint

Hidvégi József, a város polgármestere a Somogyi Hírlap kérdésére elmondta: márciusban adta be a város a keresetét a bírósághoz, amellyel kártérítést kér a kivitelezőtől, valamint a helyreállítási munkálatok elvégzését. A városvezetés álláspontja szerint ugyanis a cég nem megfelelő minőségű anyagból készítette el a kilátót. – A kivitelezéssel nem volt gondunk – mondta Hidvégi József. – Szerintünk a felhasznált faanyagból kiszálltak a lárvák, és emiatt kezdett lyukacsosodni és gyengült meg a kilátó tartószerkezete.

Amint a bíróság elfogadja a város által felkért szakértő véleményét, nekilátnak a helyreállításnak. Fonyód városa a kiesett bevétel megtérítését is kéri, amely így már kétévnyire duzzad. Hidvégi József szerint amennyiben még az idei esztendőre kitűzik az ügy tárgyalását, már ősszel elkezdődhetnek a helyreállítási munkák.

A fonyódi Széplátót még egy 2008-ban nyert 85 százalékos európai uniós támogatás segítségével 80 millió forintból építtette a Balaton-parti város. A kőalapzatú és fémtornyot is magába foglaló építmény fenyőből készült faszerkezetére még nem járt le a kivitelező cég által vállalt 10 év szavatossági idő, amikor a házi cincér tavaly tavasszal megtámadta a faelemeket. A problémára egy turistaként ott tartózkodó szakember hívta fel a városvezetés figyelmét, azután bíztak meg igazságügyi szakértőt, aki megerősítette az aggodalmakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában