betegség

2021.04.05. 14:00

Vírusfék a versenypatkón

Európában is felütötte a fejét a lovak herpeszvírusának egy rendkívül agresszívan terjedő variánsa. Az állatorvosok mindenképpen oltást javasolnak.

Góz Lilla

A lovak herpeszvírusának tömeges megjelenését a spanyolországi Valenciában észlelték egy több mint 700 ló részvételével zajló eseményen. Azóta Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban, Svédországban, Svájcban és Németországban is regisztráltak megbetegedéseket összesen csaknem 100 lónál. Közülük 10 állat elpusztult a fertőzés következtében.

Magyarországon is azonosították a vírust hét fertőzött állatban.

– A Magyar Lovassport Szövetség úgy döntött, hogy a hazai lovasversenyek megrendezését felfüggeszti április ötödikéig – mondta el Fáró Mirella, a Magyar Póni Klub Szövetség elnöke. Hozzátette: egyetért a szakmai szervezet döntésével és bízik abban, hogy késő tavasszal újra lóra pattanhatnak a gyerekek a versenyeiken.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a lótartók figyelmét, hogy amennyiben a legenyhébb tüneteket is észlelik lovaikon, azonnal forduljanak szolgáltató állatorvosukhoz. Minél előbb megkapja az állat a szakszerű ellátást, annál nagyobb az esély a betegség enyhébb lefolyására.

– A kórokozó mindkét típusa elsősorban a légzőrendszert és az idegrendszert támadja meg – mondta el Ütő Dániel, a kaposvári Pannon Lógyógyászat állatorvosa. Leginkább a kancákra, különösen a vemhes egyedekre jelent veszélyt, amelyeknél vetélést okozhat. A beteg állat a légutak váladékán keresztül üríti a vírust. Tünetként savós orrfolyás, köhögés, bágyadtság, étvágytalanság, hőemelkedés, bakteriális felülfertőződésnél akár tüdőgyulladás is kialakulhat. A herpeszvírus ellen van vakcina, amely nem kötelező, de ajánlott beadatni a lovaknak.

Fotó: Kovács Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában