fotók

2021.05.08. 19:35

A győzelem napjára emlékeztek a szovjet katonák sírjánál

Május tizenkettedike, vagyis a „Győzelem napjának” hetében többen látogatnak el azokra a magyarországi emlékhelyekre, ahol szovjet katonák, hősök sírjaira helyezhetnek virágot.

Turbéki Bernadett

Hazánkban 800 hadisír van, 140 ezer vörös katona talált itt végső nyugalmat. Kaposváron csaknem 1200 hős nyugszik. Emlékükre szombaton koszorúzást tartottak a kaposvári Keleti Temető Szovjet Kegyeleti Parkjában.

– Olyan hősökre emlékezünk, akik életüket adták, mert azt mondták nekik. Az ilyen háborúk oktalannak tűnő véráldozatot hoznak. Akik ismeretlenül fegyvert fogtak egymásra, ha más körülmények között találkoznak, akár még barátok is lehettek volna – mondta Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere a megemlékezésen. – A ma emberének kötelessége tanulnia az elődök hibáiból, mert az egyet nem értést helyes kommunikációval meg lehet oldani – tette hozzá. Kiemelte: a béke és az egymás megértése a jövő kulcsa.

 

– Az emberiség életében legtöbb áldozatot a II. Világháború követelt – mondta Sztaniszlávov Evgenij Arnoldovics, az Oroszországi Föderáció Magyarországi nagykövete. – A Győzelem napja szabadságot hozott Európa népeinek, győzött a fasizmus fölött. Olyan ünnepnap, amelyről könnyekkel teli szemmel emlékezünk meg. Az emléket örökre őriznünk kell, hogy ne ismétlődjön meg a háború – tette hozzá, majd a megemlékezésen részt vevő Oroszországi Föderáció Védelmi minisztérium Katonai Emlékmegőrző Igazgatóság magyarországi képviselőjével Mamaszoliev Seralival, a belorusz és kazah nagykövetség delegációiával, és a kaposváriakkal közösen megkoszorúzták az emlékművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában