jövőt formálnak

2021.05.21. 18:00

Fejlesztő házat avatott a Pünkösdi Egyház Kaposváron

Átadták a Magyar Pünkösdi Egyház korai fejlesztő központját Kaposváron péntek délután. A jövőben a Kálvária utcai épületben mozgás-beszéd-lelki fejlesztését végzik itt a nevelőszülőknél élő gyermekeknek.

Góz Lilla

Örömmel vették birtokba a gyerekek a fejlesztő szobákat a Kálvária utcában kialakított intézményben.

Volt, aki a mászókán gyakorolt, más pedig a tükörben gyakorolta a betűk helyes kiejtését. A Magyar Pünkösdi Egyház öt éve hozta létre gyermekvédelmi szolgálatát. – Országszerte 14 megyében 662 gyermek van gondozásunkban, Somogy megyében 125 gyermekkel vagyunk kapcsolatban, akik nevelőszülőknél élnek, 90 százalékuk tartja a kapcsolatot a vér szerinti családjával – mondta el Karsa Andrea, a Pünkösdi Gyermekvédelmi Szolgálat Nevelőszülői Hálózatának főigazgatója.

Hozzátette: a napokban vehették birtokba a korai fejlesztő központot a gyerekek, ahol első sorban 0-3 év közötti kicsiknek a mozgás és értelmi lemaradását, beszéd-szociális-érzelmi fejlődését segítik. Továbbá itt találkozhatnak a jövőben a gyerekek vér szerinti családjukkal.

– Ma hazánkban 23 ezer fiatal él, aki nem családjában nevelkedik, hanem a gyermekvédelemre van bízva – kezdte köszöntőjét Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár. Hozzátette: jelenleg a gyerekek hetven százaléka él nevelőszülőknél és azon dolgoznak, hogy minél többen legyenek közülük családi környezetben. – A gyermekvédelem háromnegyedét egyházi fenntartók tartják fenn, az ő bölcsességük, elhivatottságuk, törődésük nagyon fontos a szociális ellátásban– emelte ki az államtitkár.

Kecser István, a Magyar Pünkösdi Egyház főtitkára megköszönte, hogy a kormány partnerként tekint egyházukra, missziójuknak tekintik, hogy egészséges felnőtteket neveljenek. – Többször is tükörbe nézünk, ha valami nem tetszik, akkor magunkat formáljuk, számunkra a felnövő generáció a tükör, mi formáljuk, mi alakítjuk sorsukat, amely óriási felelősség – emelte ki Kecser István.

A gyerekek jelentik Kaposvár jövőjét

Szita Károly, Kaposvár polgármestere az ünnepélyes megnyitón felidézte, hogy alig egy évea Magyar Pünkösdi Egyház megnyitotta idősotthonát az egykori ruhagyárban és a pandémia idején is dolgoztak azon, hogy a gyermekek korai fejlesztését segítsék. – Kaposvár fontos jelképe az életfa, ahol évente köszöntjük a legfiatalabbakat, akik a városban születtek, számunkra a legfontosabb érték a családban született gyermek – mondta el Szita Károly. Hozzátette: hálával tartozik az egyháznak, hogy segítik a legfiatalabbaknak leküzdeni a magányt, megteremtik számukra azt a lehetőséget, hogy boldog felnőttként éljenek. Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője köszöntőjében elmondta: családapaként, pedagógusként és képviselőként is nagy öröm számára, hogy a Pünkösdi Egyház a gyermekek korai fejlesztését segíti. – Az a szellemi, lelki, erkölcsi tartás, amelyet az egyházak tudnak adni a szociális gondoskodásban élő gyerekeknek, azt senki más nem tudja pótolni – jegyezte meg a képviselő.

Fotók: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában