pálos rend

2021.05.22. 10:00

Felidézték a múltat, de elmaradt a zarándoklat Pogányszentpéteren

A pálos rendre emlékeztek a hétvégén Pogányszentpéteren.

Marosi Gábor

Az ünnepi program szentmisével kezdődött Puskás Antal tartományfőnök és Laczkó-Angi Gyula, helyettes esperes plébános celebrálásával. Az emlékezők ezután átvonultak a pogányszentpéteri kultúrházba, ahol megtekintették Czigóth Sándor, nagykanizsai operatőr pálos ásatásokról készült filmjét és egy előadást is meghallgattak.

Flinger Tamás, Pogányszentpéter polgármestere elmondta: hagyományteremtő szándékkal szervezték meg a szombati emléknapot, igaz több évvel ezelőtt már szerveztek hasonló eseményt. A pálosoknak jelentős múltja van a településen. Pogányszentpéter határában, a Klastrom-dűlőként ismert területen, a 14. században épült fel az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok kolostora. Az ünnepség résztvevői a falu közepén található pálos emlékműhöz is ellátogattak, ahol Puskás Antal, tartományfőnök mesélt a rend múltjáról, jelenéről, valamint a vallási turizmus és a zarándoklat közti különbségről.

Az eseményen részt vett Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke is. Elmondta, fontosnak érezte, hogy ellátogasson a településre, mert a pálosoknak korábban jelentős szerepe volt Somogyban, a hagyományokat pedig ápolni kell. A tervek szerint zarándoklattal zárták volna az eseményt, az esős időjárás miatt azonban járhatatlanná vált a földút, ezért az elmaradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában