büszkeség

2021.05.28. 20:00

Kitűzőt hordhat, aki beoltva jár dolgozni

Lecsengőben a koronavírus-járvány harmadik hulláma, az elrendelt biztonsági intézkedéseket fokozatosan enyhítik a somogyi ipari cégek is. Van, ahol kedden kezdték kiosztani a beoltottaknak gyártott kitűzőket.

Harsányi Miklós

– Az udvaron már nem kell hordani szájmaszkot, de a műhelyben, az irodában és a szalonban szükséges – mondta Guzmics Gábor, a Kapos Autó Kft. egyik tulajdonosa. – S továbbra is kikészítjük a maszkot és az egyszer használatos gumikesztyűt azoknak a látogatóknak, akik esetleg elfelejtették volna magukkal hozni a biztonsági felszerelést. Húsz dolgozónk van, az autószerelőkön, a fényezőkön és s karosszérialakatosokon kívül irodai munkatársakat, eladókat is alkalmazunk. Tudomásom szerint közülük négyen voltak koronavírusosak, az átoltottság nálunk 50 százalék feletti. A biztonság érdekében igyekszünk mindent megtenni: még az első hullámban ózongenerátort vásároltunk, ezzel valamennyi autót fertőtlenítjük, amit ide hoznak. A kollégák ezen kívül még alkoholos kendővel áttisztítják a kormányt, a sebességváltót és az ajtókilincset is.

A Kapos Atlas Kft.-nél kedden új szabály lépett hatályba: a védettek számára mindenhol megszűnik a kötelező szájmaszk viselése. Horváth Árpád ügyvezető azt mondta: a tárgyaláson addig kell maszkot hordani, amíg nincs mindenkinek védettségi igazolványa. A könnyítést a kedvező járványügyi adatok és a magas fokú beoltottság teszi lehetővé, a rendelkezés csaknem 300 dolgozót érint. – Kedd délutántól lehet jelentkezni a személyzeti osztályon azokért a kitűzőkért, amelyeket bárki megkaphat, aki hitelt érdemlően bizonyítja védettségét – tájékoztatott az ügyvezető.

Gazdag Viktória, a kaposvári Fusetech Kft. HR-vezetője közölte: az új előírások várhatóan a hét második felétől lesznek érvényesek. Nem kell majd hordani maszkot azokon a területeken, ahol megvan a másfél méteres biztonsági távolság az irodákban és a termelőegységekben is. A testhőmérséklet-mérést továbbra is fenntartják, s a biztonság kedvéért az étkezőben a négyszemélyes asztaloknál még mindig csak ketten foglalhatnak helyet.

A kaposvári Kapostáj Zrt.-nek 55 dolgozója van, az öt irodai dolgozó közül mindenki felvette a koronavírus elleni védőoltást. Csécsei János elnök azt mondta: eddig a központban kötelező volt a száj­maszk viselése, mostantól már nem. Az irodába érkezőknek viszont továbbra is hordaniuk kell a maszkot. A biztonság kedvéért továbbra is mindenki rendelkezésére áll a kézfertőtlenítő.

Horváth Ferenc, a mernyei H+H Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: a vagonrakodásnál már nem előírás a szájmaszk. Kedden a kaposvári pályaudvaron 28 vagonba 1600 tonna búzát pakoltak, a szerelvény úti célja Olaszország volt. A biztonságra más területen is figyelnek, így kedden két testhevedert vásároltak az alkalmazottaknak.

 

Gyorsítják az átállást, két hete nincs beteg munkatársuk

A kaposvári tejüzemben 2020 márciusától május végéig közel 40 ezer szájmaszkot és 800 liter kézfertőtlenítő folyadékot használtak fel. Szommer Gábor kereskedelmi vezetőtől megtudtuk, a raktári és irodai dolgozóknak keddtől már nem szükséges viselniük maszkot. Erről az ügyvezető döntött, s a munkatársak e-mail-ben vagy közvetlen munkahelyi felettesüktől kaptak értesítést. Azokban az egységekben – többek közt sajtgyártás, csomagolás –, ahol az élelmiszer-higiéniai okok miatt alapban is kötelező a maszkhordás, ott továbbra is fenntartják ezt a rendelkezést. Szommer Gábor azt mondta: csaknem 200 dolgozót foglalkoztató cégüknél 55-en voltak koronavírusosak, de két hete náluk nem fordult elő új megbetegedés.

– Az elmúlt időszak egyik legfőbb tanulsága, hogy a mindennapi megszokott élet hihetetlen gyorsan felborulhat, egy munkanapon belül megszűnt az iskolatejprogram, s leállítottuk a hotelek ellátását – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában