oktatás

2021.05.10. 11:30

Mackóból farmerba: furcsa lesz ismét az osztályteremben tanulni

Hétfőtől a felsősök és a középiskolások is újra élvezhetik a jelenléti oktatás előnyeit. Ezeket az előnyöket azonban lesz, aki hátrányként éli meg, legalábbis a szakemberek szerint.

Turbéki Bernadett

Hétfőtől a felsősök és a középiskolások is visszatérnek a megszokott kerékvágásba, ám joggal merülhet fel a kérdés: mi számít mostanság megszokottnak? A középiskolásokat ugyanis novemberben két hónapnyi iskola után fél évre hazaküldte a járvány. A felsősök is ráhúztak még egy hónapot az először egy hónapnyira beígért otthonlétre.

– A tavalyi és az idei karantén alatt teljesen más volt a lélektani helyzet – mondta Szigeti Mónika klinikai szakpszichológus. – 2020-ban mindenki félt, nem tudtuk pontosan, mivel kell szembenéznünk, s ez erős szorongást okozott, amit úgy tudtunk csökkenteni, hogy igyekeztünk kontrollálni a helyzetet. Vagyis nem mentünk ki, vigyáztunk. Most, a harmadik hullámban sem volt kevésbé ismeretlen a helyzet, ám minderre rárakódott a veszteség érzése is a legtöbb családban – tette hozzá a pszichológus, aki úgy jellemezte a mostani helyzetet, hogy inkább a szeparációs szorongás került előtérbe, vagyis az attól való félelem, hogy elveszíthetik a hozzájuk közel álló személyeket.

– A karantén ugyanakkor egy általános megnyugvást hozhatott a felnőttek többségének, mert biztonságban tudhatták gyermekeiket. Ugyanakkor az elmúlt év olyan krí­zishelyzetet és traumákat hozott, amelyekre nem volt jó megküzdési stratégiájuk, hiszen soha nem voltak hasonló helyzetben – mondta Szigeti Mónika, aki szerint az állandó változást a felnőttek élik meg merevebben, a fiatalok jóval rugalmasabbak. – Ez a generáció a szociális kapcsolatok ápolására adódó lehetőségeket jól kezeli, ám van egy pont, amikor az erre irányuló motiváció is megszűnik. Emiatt fontos, hogy a gyerekek végre találkozhassanak egymással. Ehhez pedig az online tér nem elegendő. Akinek nem volt megfelelő szociális kapcsolata, még inkább elmagányosodott.

– Nem mindenkinek lesz egyszerű a hat hónapig „dédelgetett” szokásrendszert egyik pillanatról a másikra elhagyni – mondta Hujber Tamásné pszichológus. – Az otthoni melegítőnadrágos lét megszűnése, amely biztonságot adott, újabb kihívás elé állítja a fiatalokat. A középiskolásoknál pedig előfordulhat a teljesítménnyel kapcsolatos szorongás. Azok a diákok, akik az online oktatásban jobban teljesítettek, félnek attól, hogy a jelenléti oktatásban nem állják meg a helyüket.

Étvágytalanság, vagy éppen túlevés, alvási problémák, motiválatlan állapot. Néhány olyan tünet, amelyre a szakember szerint szülőként oda kell figyelni.

– Szülőként nagyon sokat tehetünk a serdülőkért azzal, hogy támogatjuk őket – mondta Hujber Tamásné, aki szerint minden évfolyamon más-más lelki folyamat játszódott le. – A kilencedikesek nem tudták megélni, hogy nyolcadikban ők voltak a legnagyobbak. A tizedikesek eddig pont ugyanannyi időt töltöttek otthon, mint iskolában, náluk a csoportdinamikai folyamatok rekedtek meg. A tizenegyedikesek voltak legtöbbet iskolában, nekik van talán a legpozitívabb iskolaképük, ellentétben a végzősökkel – mondta a pszichológus.

Sokakon lett úrrá a bizonytalanság

– Ahogy közeledett az érettségi, úgy gyorsultak fel a napjaim – mondta a végzős Takáts Beatrix. – Ahogy visszamentem a kollégiumba és megkezdődött az érettségi, kicsit megnyugodtam, de vannak olyan osztálytársaim, akikről tudom, hogy nyugtatókat szednek – tette hozzá.

– Volt előnye is az otthon tanulásnak, mert magunk oszthattuk be az időnket – mondta a szintén végzős Kosztics Balázs, aki úgy érzi, sokan a reményt is elvesztették azzal, hogy nem mehettek vissza az iskolába, a megszokott közösségbe. – Bizonytalanság lett úrrá rajtunk az érettségivel kapcsolatosan, mert nem tudtuk igazán, mire számítsunk. Sok osztálytársam lett szorongó és mentális megviseltség uralkodott el rajtuk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában