járványügy somogyban

2021.05.04. 11:30

A Pfizer és a Szputnyik a favorit a somogyiaknál

Folyamatosan zajlanak a héten az oltások a háziorvosi rendelőkben és a kórházi oltópontokon. A Kaposi Mór Oktató Kórház tájékoztatása szerint múlt pénteken 4023 regisztráltat oltottak be Pfizer vakcinával Kaposváron, Siófokon, Nagyatádon és Marcaliban, a tervezett 2632 emlékeztető, második oltáson felül.

Góz Lilla

Fotó: Lang R.

Folyamatosan zajlanak a héten is az oltások a somogyi háziorvosi rendelőkben és a kórházi oltópontokon. A Kaposi Mór Oktató Kórház tájékoztatása szerint múlt pénteken 4023 regisztráltat oltottak be Pfizer-vakcinával Kaposváron, Siófokon, Nagyatádon és Marcaliban, a tervezett 2632 emlékeztető, második oltáson felül.

Horváth Ágota háziorvos 1423 betege közül 1100-an regisztráltak a kaposvári praxisában. Eddig több mint 800 jelentkezőt oltottak be. – Most is van kínai Sinopharm-vakcinánk, de a többség Pfizert szeretne, hiába mondjuk, hogy mindegyik oltóanyag hatékony – mondta el a kaposvári háziorvos. Hozzátette: szombatonként a második körös oltást végzik és azt tapasztalják, hogy egyre több fiatal is regisztrál. – Mindenki mindkét oltást kérte, mindössze egy esetben volt egy olyan betegem, aki azért jött be, hogy nem kéri a vakcinát, de adjak igazolást az oltásról, hogy tudjon konditerembe járni – jegyezte meg Horváth Ágota. – Természetesen nem kapta meg. Az asszisztensem a múlt héten közel száz embert hívott fel, hogy jönnének-e oltásra, de többen azt mondták neki, hogy még kivárnak.

Kaposvár, 2021. április 7.
Strenk Andrea ápoló oltáshoz készíti elõ a Szputnyik vakcina elsõ adagját a Kaposi Mór Oktató Kórházban Fotó: MTI/Varga György

 

Antal László kaposfői háziorvos rendelőjében Pfizer, Moderna második oltás zajlik. – Százhúszan vannak még vissza a regisztráltak közül, a többség Pfizert és Szputnyikot szeretne, a kínai oltóanyagot nem szívesen kérik – tette hozzá a háziorvos.

Megjegyezte, azoknak, akik AstraZenecát kaptak korábban nem kell több hónapot várniuk, a második adagot már az első után négy héttel megkaphatják. – Hangsúlyozzuk minden oltás után, hogy mindkét vakcina felvétele kell ahhoz, hogy megfelelő védettség alakuljon ki – emelte ki a kaposfői háziorvos –, ennek ellenére tapasztaljuk, hogy nem mindenki veszi fel mindkettőt. Ennek az lehet az oka, hogy már az első után megkapják a védettségi igazolványt.

Moizs Mariann főigazgató a közösségi oldalon köszönte meg a megyei oltópontokon dolgozó valamennyi munkatársnak és az oltást koordináló kollégáiknak, hogy professzionális módon lebonyolították a tömeges oltásokat. A héten folytatódnak a második oltások, valamint a regisztráltak a foglalt időpontokon megkapják első oltásukat.

Somogyban az elmúlt 24 órában 28 új koronavírusos beteget regisztráltak. Ezzel a megyében 28 ezer 490-re emelkedett a fertőzöttek száma. Somogy még mindig a hat legfertőzöttebb megye közé tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában