kihaló szakma

2021.05.16. 09:00

Mestere a gépléleknek a kaposvári ezermester

Szülei tanácsára választotta a szerszámkészítő szakmát Kósa Ferenc. A kaposvári nyugdíjas a mai napig serényen javítja egy varroda gépeit és olykor egy-egy fűnyíró is került hozzá, amelyet barátainak szerel meg.

Góz Lilla

Egy varrógép szerelésével kezdődött a csütörtök reggele Kósa Ferencnek, akinek szerszámkészítő az eredeti szakmája. Nem az első ilyen masina kerül a keze ügyébe. Addig bütyköli, míg nem lesz újra tökéletes. A napokban épp egy varrodában egy gomblyukazó gép miatt túlórázott.

– Eltörött a kés, és nem volt könnyű kicserélni, de azt mondtam, addig nem megyek haza, amíg el nem készül – tette hozzá mosolyogva a kaposvári ezermester. Megjegyezte: haladni kell az idővel, meg kell tanulni a modernebb eszközök szerelését is, lézergépet, kompresszort is javított már.

Szülei tanácsára lett szerszámkészítő, az 503-as szakiskolában tanult, és évtizedeket dolgozott a szakmában. Hívták Egerbe, Szolnokra és Németországba is. Szívesen bütyköl munkaidőn kívül is, barátai több eszközét megjavította már.

– Öt éve dolgozik a varrodában Feri bácsi, igazi ezermester, nagy segítség nekünk, mert nincs olyan eszköz, amit ne tudna megjavítani – mesélte el róla Lechner Zsuzsanna, a Gold Consulting Szociális Szövetkezet elnöke.

A szerszámjavítónak nagy szívfájdalma, hogy a fiatalok közül a szakmát egyre kevesebben választják hivatásuknak. – Szerintem egyáltalán nincs utánpótlás, a fiatalokat nem érdekli ez a szakma, és ha mégis ilyen irányba indulnak el, az iskolában tanultakat nem tudják a gyakorlatban alkalmazni – jegyezte meg a nyugdíjas mester. Mint mondta, neki mindig nagy öröm volt, mikor a satupadhoz ülhetett a munkája mellé. Szabadidejét négy unokájával tölti, és gyakran töröcskei hétvégi házánál tevékenykedik. – Kertészkedek, vannak gyümölcsfáim és egy kisebb szőlőültetvényem, ezek gondozása kapcsol ki, ha megunom a szerelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában