lakáshelyzet

2021.05.31. 11:30

Olcsóbban vásárolhat, aki már évek óta bérlő

Egyáltalán nem támogatja Böröcz László ország­gyűlési képviselő bérlakásokra vonatkozó törvénymódosító javaslatát Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. Tab polgármestere szerint ebben a formában azért is elfogathatatlan a javaslat, mert sokan nyomott áron jutnának hozzá ingatlanhoz.

Marosi Gábor

Forrás: Shutterstock

A törvényjavaslat szerint az önkormányzati és az állami tulajdonú lakások vételárát a forgalmi értékének a harminc százalékáért lehetne megvásárolni. Az ár azonban még ennél is alacsonyabb lehet attól függően, hogy a bérlő mióta lakik az ingatlanban. A tervezet szerint évenként egy százalékkal csökkenne a lakás vételára, de legfeljebb csak a lakás értékének 15 százalékáig. A tervezet azt is tartalmazza, hogy, aki egy összegben fizeti ki az ingatlan árát, akkor a kedvezményes vételár 70 százalékát kell állnia.

– Ez a nemzeti vagyonnak az elkótyavetyélése lenne – mondta el véleményét a módosító javaslatról Schmidt Jenő. – Ebben a formában elfogadhatatlan a tervezet. Az önkormányzat azért is felelős, hogy gazdálkodjon a lakásállományával és a vagyonával. Azt gondolom, ha egy település el szeretne adni egy ingatlant, akkor tegye meg, de ne az állam döntsön ez ügyben. Tabon 136 bérlakás van, ha ebből eladnánk 90-et egyenként húszmillió forintért, akkor piaci áron 1,8 milliárd lenne a bevételünk. Viszont ha elfogadnák a törvénymódosítást, akkor ilyen esetben csak 500-600 millió forintot keresne az önkormányzat – hangsúlyozta Tab polgármestere.

Kaposváron jelenleg 1072 önkormányzati bérlakás van, melyből 440-et határozatlan időre adtak bérbe, 632-t pedig határozott ideig bérelnek az ott élők. Szita Károly, Kaposvár polgármestere szerint nem akkor gazdag egy város, ha a polgármesteri hivatalnak van vagyona, hanem akkor, ha a polgárai egyre nagyobb biztonságban és egyre jobban élnek. – Abban hiszek és az a jó, ha egy bérlőből tulajdonos lesz – hangsúlyozta a város vezetője. – Ha a vagyon a város lakóinál marad, az soha nem lehet veszteség az önkormányzat számára. Egyébként a 440 határozatlan idejű bérlakás most is bármikor eladható.

A törvény arra megadja a lehetőséget, hogy a bent lakó bérlő megveheti, jelen pillanatban a forgalmi érték 50 százalékáért – fogalmazott Kaposvár polgármestere. Szita Károly hozzátette, a 632 határozott idejű szerződéssel bérelt lakást nem lehet megvásárolni, mert ha valaki visszaadja, vagy lejár a bérleti szerződése, akkor azokat szeretnék lakáshoz juttatni, akik egyelőre nem tudnak sajátot vásárolni.

Információink szerint a bérlakások eladására vonatkozó eredeti javaslatot nem támogatja a kormány, a módosítottat viszont igen.

 

Egyre fogynak

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019-es adatai szerint az önkormányzatok tulajdonában országosan több mint 116 és fél ezer ingatlan van. Ebből a somogyi településeknek valamivel kevesebb mint 3200. Az önkormányzati lakások száma az elmúlt húsz évben jelentősen megváltozott. 1999-ben még 3757 önkormányzati tulajdonú lakás volt a megyében, s még 2004-ben pedig is meghaladta a 3700-at. Attól az évtől kezdve azonban folyamatosan csökkent a számuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában