üres házak

2021.05.14. 14:00

Százmillió forintos somogyi romtalanítás segítheti a fiatalítást

Rontják a településképet és sokszor életveszélyesek is a falvakban üresen álló, elhagyott ingatlanok. Az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program (MFP) egyik pályázatán lehetőségük volt arra, hogy megvásárolják az épületeket és közösségi célra alakítsák ki. Somogyból a 26 nyertes pályázó összesen több mint 100 millió forintot nyert.

Marosi Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

A háromszáznegyven lakosú Gadány volt az egyik település, amelyik ötmillió forint támogatást nyert a Magyar Falu Program pályázatán. Ősz János polgármester elmondta: három és fél millió forintért sikerült megvásárolniuk egy régóta üresen álló házat, a többi pénzből pedig elkezdték azt felújítani. A gadányi polgármester régóta szorgalmazza már, hogy az üresen álló ingatlanokból bérlakásokat lehessen kialakítani, de egyelőre ilyen célra nem tudják felhasználni a pályázati összeget. Ez azért lenne fontos, mert sok település elöregedett, ezzel a lehetőséggel pedig helyben lehetne tartani a fiatalokat.

Rengel László, Heresznye polgármestere szerint a településen található mintegy 120 ingatlan egyharmada elhanyagolt vagy elhagyott ház, java részük 80—100 évvel ezelőtt épült. Kiemelte: az üresen álló épületeket érdemes lenne felújítani és bérbe adni, mert a faluban is sokan élnek komfort nélküli házakban.

Hasonló formában hasznosítaná az épületeket Komári József, Szőkedencs polgármestere is. A település vezetője szerint azonban először az ingatlanok jogi háttárét kellene rendezni, mert több elhagyott épület tulajdonosa már nem él, vagy évtizedek óta elérhetetlen. Komári József hangsúlyozta: körülbelül egytucatnyi gondozatlan ház van a faluban, melyek rontják a településképet.

Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért Felelős Kormánybiztos elmondta: tavaly országosan másfél milliárd forinttal támogatták az önkormányzatok ingatlanvásárlását. Hangsúlyozta: ha a költségvetésből sikerül többletforráshoz jutni, akkor az idei év második felében újra írnak ki pályázatot, jövőre viszont jó eséllyel ismét pályázhatnak majd az önkormányzatok.

Elbontották a falmaradványokat

A somogyfajszi önkormányzatnak is sok gondot okoztak az üresen álló ingatlanok. Sall István polgármester megkeresésünkre elmondta: két hónappal ezelőtt bontottak el két életveszélyes épületet. Azért döntöttek így, mert a romos házak maradványainál gyakran játszottak gyerekek és nem akarták, hogy véletlenül tragédia történjen.

A polgármester kiemelte: a két ingatlan külföldi tulajdonban volt. Az egyik házat korábban egy olasz állampolgár vásárolta meg, de meghalt, rokonaival pedig nem tudtak kapcsolatba lépni. A másik ház egy holland lakóé volt, de évek óta nem érték el, ezért arra jutottak, hogy a házakból megmaradt falakat ledózerolják és rendbe rakják a portákat. A Petőfi utca közepén is áll egy elhanyagolt terület, melyet teljesen benőtt a gaz. Az önkormányzat dolgozói csak az utcán tartanak rendet, az udvart nem gondozzák, mert az ingatlannak van magyar tulajdonosa, igaz már rég nem látták. Sall István hozzátette: a romeltakarítás félmillió forintba került az önkormányzatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában