otdk

2021.05.05. 19:30

Törpenyúl és betűk hoztak sikert a kaposvári hallgatóknak

Első, második, harmadik helyezéssel és különdíjjal tértek haza Nyíregyházáról az Országos Tudományos Diákköri Konferenciáról a MATE Kaposvári Campusának hallgatói. Látics Barbara A betűtípus hatása felső tagozatos tanulók szövegértésére, valamint Gulyásné Rákosfalvi Anita Állatasszisztált intervenció a gyógypedagógiai munkában című dolgozata érdemelte ki a győztes címet.

Góz Lilla

Két évvel ezelőtt kezdte el a kutatómunkát Látics Barbara, amely sikert hozott számára, szekciójában első helyezett lett az Országos Tudományos Diákköri Konferencián.

– Azt tapasztaltam, hogy a szövegértések évek óta romlanak a tanulók körében és arra voltam kíváncsi, hogy milyen okok állnak a háttérben – mondta el a harmadéves tanító hallgató. Hozzátette: szövegértési teszteket végezett a gyerekek körében, amelyeket kiértékelve azt állapította meg, hogy nincs az értelmezésnél különbség a talpas és talpatlan betűk tekintetében. Megjegyezte: a jövőben folytatja a munkát, szemkamerás vizsgálattal fogja a tekintet útját követni. Jelenleg Kaposfőn dolgozik pedagógus asszisztensként elsős osztályosokkal. A tanulmányai elvégzését követően pedig szeretne tanítani is.

Gulyásné Rákosfalvi Anita pedig állatasszisztált munkájáért kapta meg a szakmai zsűri elismerését. Első osztálya lett tavaly szeptembertől és diákjai között több mozgássérült, beszédfogyatékos, autista gyermek volt. Szerette volna a beilleszkedésüket segíteni egy kis állattal, ami a Bundás nevet kapta.

– Törpenyulat vittem be a tizenegy diákomhoz, a legnagyobb hatás egy agresszív elsősömnél volt tapasztalható, valamint egy szorongó autista gyermeknél, aki nyitott a többi társa felé – mondta el a gyógypedagógus hallgató. Hozzátette: az első hat hétben nyúl nélkül, a következő hatban az állattal teltek a mindennapjaikat. – Segített a közösségformálásban, barátságok kötésében és a fegyelem betartásában is, hiszen egyszerre mindenki nem vehette kézbe a nyuszit – jegyezte meg Gulyásné Rákosfalvi Anita. A törpenyulat a diákok etetik, itatják azóta is, az alom takarítása a tanárukra maradt.

Büszkék hallgatóik sikereire

Több első, második, harmadik helyezéssel és különdíjjal tértek haza Nyíregyházáról az Országos Tudományos Diákköri Konferenciáról a Kaposvári Campus hallgatói. – Nagyon büszkék vagyunk rájuk, a jövőben többen folytatják a szakmai munkát és újabb kutatás felé veszik az irányt – mondta el Gombos Péter, a MATE Kaposvári Campusának általános főigazgató-helyettese. Hozzátette: az elismerést a jövőben kamatoztatni tudják a hallgatók, pályakezdőként önéletrajzukban nem csak jól mutat a szakmai díj, hanem előnyt is jelenthet jövőbeli munkáltatójuknál.

Eredmények:

I. helyezett: Látics Barbara – Tanító BA szak

Dolgozat címe: A betűtípus hatása felső tagozatos tanulók szövegértésére

Konzulens: Dr. Gombos Péter, egyetemi docens

I. helyezett: Gulyásné Rákosfalvi Anita – Gyógypedagógia BA szak

Dolgozat címe: Állatasszisztált intervenció a gyógypedagógiai munkában

Konzulens: Gelencsérné dr. Bakó Márta, egyetemi docens

II. helyezett: Kulcsár Gréta – Óvodapedagógus BA szak

Dolgozat címe: Óvodások a múzeumban – Óvodásoknak szóló múzeumpedagógiai foglalkozások vizsgálata a magyar és olasz szabadtéri néprajzi múzeumokban

Konzulens: Dr. Schlichter-Takács Anett, egyetemi adjunktus

II. helyezett: Fehérné Szabó Tímea: – Gyógypedagógia BA szak

Dolgozat címe: A logopédiai diagnosztika fejlődése Magyarországon a XX–XXI. században

Konzulens: Dr. Szili Katalin, egyetemi adjunktus

III. helyezett: Besenyeiné Szabó Eszter – Óvodapedagógus BA szak

Dolgozat címe: Virtuális nevelés – online szülők, szülők online

Konzulens: Dr. Podráczky Judit, egyetemi docens

III. helyezett: Gáspár-Szabó Dóra – Tanító BA szak

Dolgozat címe: Ifjúsági disztópiák és azok lehetséges szerepe felső tagozaton

Konzulens: Dr. Gombos Péter, egyetemi docens

Különdíj:

- Morvai Violetta – Gyógypedagógia BA szak

Dolgozat címe: Gépírástanfolyam diszgráfiával küzdők számára

Konzulens: Demeter Gáborné, egyetemi adjunktus

- Szarka Bernadett – Neveléstudomány MA szak

Dolgozat címe: Multikulturális nevelés az óvodában

Konzulens: Dr. Belovári Anita, egyetemi adjunktus

A 13. Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi szekció:

III. helyezést ért el Váradi Alexandra gyógypedagógia szakos hallgató.

Pályamunkájának a címe: Az autizmus képe a neurodiverzitás tükrében – Új utakon egy színesebb jövő felé

Konzulens: Dr. habil Di Blasio Barbara, egyetemi docens

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában