rendetlenség

2021.05.27. 10:30

Utánuk a vízözön, na meg némi hátralék és ürülék

Több mint 800 ezer forint lakbért nem fizetett ki, és összesen egymillió forint kárt okozott egy albérlő, aki engedély nélkül több tucatnyi macskát tartott egy toponári házban, állítja a tulajdonos, aki szerint az ott lakó nő és édesanyja hasonló módon megkárosított másokat is. A bérlő tagadja a vádakat, bár az ingatlan állapota önmagáért beszél.

Kovács Gábor

Fotóriporterünk sem bírta ki öklendezés nélkül a látogatást a Desedához közeli házban, ahová a tulajdonos hívott meg minket, hogy nézzünk körül. Macskaürülékkel összekenve a padló, a járólap beitta az állatok vizeletét, néhány percig is nehezen bírható ki az ott tartózkodás. A tulajdonos csak hosszú hercehurca után tudott bejutni saját házába.

– Az épületen a haszonélvezeti jog a szüleimé, akik Németországból ide szerettek volna hazaköltözni, ezért abban maradtunk, hogy kiadjuk, hogy visszajöjjenek a költségek – mondta Bogó Beáta, négygyermekes édesanya. – Egy ismerős ajánlotta a hölgyet és az édesanyját, akik közjegyző előtt lemondtak a fellebbezési jogukról, ha kilakoltatásra kerülne a sor. Eleinte fizettek rendesen, aztán kezdődtek a problémák.

Beáta és párja Százhalombattán élnek, így nem sűrűn látogatták az ingatlant, de amikor oda akartak utazni, csak hitegette őket az albérlő. Először azzal, hogy ő lett covidos, majd az édesanyja, aztán banki üzemzavarra hivatkozott, végül arra, hogy egy koronavírusos rokonát kell meglátogatnia Szarvason, de később kiderült, hogy a megadott utca nem létezik, sőt kórház sincs a városban. Ekkor telt be a pohár a háztulajdonosnál.

– Végül közjegyzőhöz fordultunk, de ott kiderült, hogy elölről kell kezdeni az eljárást, miközben másfél hónap telt el – mondta Kovács Előd, Beáta férje. – Végül felajánlottuk, hogy ne fizessen semmit, csak menjen el az anyjával együtt.

Üzenetben hívtuk fel a figyelmét arra, hogy eredeti és kitakarított állapotában kérjük vissza a házat. A kulcsot végül a postaládába dobták be.

Beáta eddig hét károsultat gyűjtött össze, ahol az elmúlt évek alatt megfordultak ugyanezek az albérlők, és a legtöbb helyről fizetési elmaradásokról, kikötött víz- és gázórákról számoltak be. Az egyik társasházi lakásból úgy kellett elköltözniük, hogy jegyzői hatósági eljárással eltiltották őket az állattartástól, de mivel ez helyhez kötött volt, egy új bérleményben folytatták a macskák befogadását. Az eset után a kaposvári Kutyatár Állat- és Természetvédő Egyesületnek kellett a macskákat menekíteniük a házból. Megkerestük az albérlőt, aki előbb rágalomnak minősítette a vádakat, majd azt mondta, hogy ügyvéd által tesz nyilatkozatot, végül írásban azt közölte, hogy semmilyen cikk megjelenéséhez nem járul hozzá.

 

Tanácsos a bérbeadónak kihasználni minden jogi lehetőséget

A főbérlőt alapvetően a kaució védi, mondta Boda Róbert kaposvári ügyvéd, a téma szakértője. Szerinte tanácsos kötbért is belefoglalni a szerződésekbe. Tehát ha megszűnik a bérleti szerződés és a bérlő mégsem költözik ki, akkor a következő hónaptól kötbért fizet, ami a bérleti díj háromszorosa is lehet. Ez ösztönzés lehet arra, hogy időben elhagyják az ingatlant a bérlők. Ha több bérlő van, akkor célszerű mindegyiket rögzíteni a jogviszonyban, hiszen annál többen felelnek a tartozásért. Segítség lehet a határozott időre szóló szerződés, illetve ha közjegyző előtt szerződnek, akkor gyorsított eljárásban lezárható az ügy. Az ügyvéd azt is tanácsolja, hogy maradjanak a közművek a bérbeadó nevén, így azonnal értesülhet a hátralékról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában