vigyázzunk az utakon!

2021.06.12. 18:15

A járvány alatt is a gyorshajtás okozta a balesetek zömét

Országosan 14 százalékkal csökkent a balesetek száma idén az első negyedévben. Somogy útjain 2020-ban januártól márciusig 88, az idei év első három hónapjában 68 baleset történt.

Harsányi Miklós

– A járvány hónapjaiban sokan tömegközlekedés helyett inkább saját kocsival közlekedtek – mondta Boros András kaposvári szakoktató. – A nyár elejétől még több jármű vesz részt a forgalomban, s azt tapasztaltam, hogy rengeteg az ingerült, ideges járművezető. A közlekedési morálra eddig sem lehettünk büszkék, a járvány pedig még tovább rontott rajta. A gyorshajtás gyakori probléma, akárcsak az, hogy egyes sofőrök sávváltáskor nem használják az irányjelzőt. Jó lenne megelőzni a bajt, ehhez viszont a mostaninál lényegesen fegyelmezettebb viselkedésre volna szükség.

– Tavaly az első negyedévben négy baleset, az idén három végződött tragédiával – közölte Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. – Jellemzően személygépkocsival okozták a legtöbb balesetet. A vezető okok továbbra is a sebesség helytelen megválasztásából – beleértve a relatív gyorshajtást is – adódtak.

Sokan a kanyarodás és az elsőbbség szabályait hagyták figyelmen kívül. Az idén januárban, februárban és márciusban összesen 68 baleset történt, ezek közül 18 súlyos kimenetelű volt.

A rendőrség a nyáron újabb ellenőrzés-sorozatra készül Somogy megye útjain. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának ellenőrzési terve alapján június 16-tól 22-ig várható az újabb átfogó közúti ellenőrzés, melynek fő célja az ittas, illetve bódult állapotban vezetők kiszűrése. A következő akciót július 19–25 közötti időszakra időzítették, ami kiemelten a kamionosokra és buszvezetők ellenőrzésére irányul majd. Orbán Zoltán kiemelte: a rendőrség kéri a közlekedőket, hogy mindig tartsák be a közúti szabályokat. Így a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszer használatán kívül fontos, hogy a motorosok megfelelően viseljék a bukósisakot.

– Senki ne sodorja veszélybe magát és a többi közlekedőt azzal, hogy a passzív biztonsági eszközt nem használja – hangsúlyozta.

Személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma Somogy megyében (forrás: KSH)

2020. I. negyedév

2021. I. negyedév

Összesen

88

68

Halálos kimenetelű

4

3

Súlyos kimenetelű

21

18

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában