jóga

2021.06.23. 11:30

A mozgásművészet iránt érdeklődőket várták a Városligetbe a jóga világnapján

Azon kívül, hogy június 21. az év leghosszabb napja, a jóga világnapja is. Narenda Modi, India miniszterelnöke javaslatára döntött ekképpen az ENSZ közgyűlése 2014. december 11-én. A világnapról Kaposváron is megemlékeztek.

Turbéki Bernadett

Galló-Varga Zsuzsanna 2007 óta jógázik, és 2017–ben kezdte meg az oktatást, szerinte a szellemet és a lelket is egyensúlyban tartó mozgásforma napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kellene, hogy kapjon. Hétfőn a Városligetbe települt ki jógacsapatával, hogy közelebb hozzák a mozgásművészetet a járókelőkhöz.

– Szeretnénk minél több embernek bemutatni ezt az életformát. Azoknak is, akik egyébként nem jönnének el egy jógastúdióba. Napjainkban különösképpen szükség van a jógára. Nem mondok azzal újdonságot, hogy a stressz népbetegségnek számít, amelynek oldására kiváló a jóga. Kiváltképp most, amikor, ha körül nézünk, láthatjuk, hogy az emberek milyen lelki állapotban vannak a járvány után. Sokakat csupán mozgásformaként érint meg a jóga, ám egy idő után mélyebben beleengedik magukat szellemileg is. A nyugodt légzés jelentőségére hívta fel a figyelmet a gyakorlatok vagy jógás nyelven ászanák végzése közben. – Ha egy ászana közben szapora a légzésünk, az azt jelenti, hogy az elménk zavart, ezek szerint egyensúlyba kell hozni a test és a szellem működését.

– A jóga határozottan megerősítette a testemet, és jól összehangolja a gondolatokat, az értelem és az érzelem egyensúlyát. Nyugodtabb, türelmesebb vagyok, és más sportban is hasznosítom a jógán tanultakat – mondta Kelemen Zsófia, aki úgy érzi, eddig sokat tett egészségéért a jóga. A hétfői városligeti bemutatón bárki kipróbálhatta az ászanákat.

– Az első alkalom, hogy oktatóval próbálom ki a jógát, szeretném tudni, hogy jól csinálom-e. A jó levegőn, az árnyékban pedig feltöltődni szeretnék. Elsősorban a kötéljóga érdekelne a továbbiakban – tette hozzá Takács Lili, aki eddig otthon sajátította el a gyakorlatokat.

Sokat javíthat a hölgyek egészségén a speciális jóga

– A jóga tudatosságra nevel, szinte észrevétlenül megtanítja a test jelzéseit, amelyekre egy idő után tudatosan reagálunk – mondta a jógaoktató. Az egész napos ülőmunka közben azonban nem valószínű, hogy a testünkre figyelünk, ami nem használ a hölgyek egészségének, a kismedence szerveire és izmaira kártékonyan hat az irodai munka. – A női jóga a Hatha-jóga egyes gyakorlataival segít a női minőség egészséges megélésében – mondta az oktató, aki minden életszakaszban javasolja a hölgyeknek ezt a mozgást, amely a gyermekre áhítozó és a változó korban lévőknek is egyaránt előnyére válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában