rácson kívül

2021.06.13. 11:30

Börtönviselt malacok nevelkednek a szenyéri portán

Malacröfögéstől hangos Szenyér. Az állampusztai börtönkertből érkezett tíz szőke és tíz vörös mangalica a somogyi településre, ahol a közmunkások gondozzák az állatokat. A malacok kedvenc eledele a friss csalán, de nem vetik meg a darált kukoricát sem.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Húsz mangalica túrta az önkormányzati földet ottjártunkkor, már izgatottan várták gondozójukat, aki friss csalánlevelekkel érkezett hozzájuk. – Először nem ették meg, nem tudták mi ez, szerintem nem kaptak csalánt, de aztán nagyon megszerették ezt is, meg a darált kukoricát – mondta Bogdán Zoltán, az állatokat gondozó közmunkás. – Amióta meghoztuk őket, hatalmasat nőttek. A mangalica húsa nagyon egészséges és ellenállóbb a szervezetük a betegségekkel szemben, mint a fehér házi sertésnek. Ezeket az állampusztai börtönkertben nevelték fel. Húszkilósan hoztuk el a malacokat.

– Szeretnénk a közmunka- programban háztáji állatokat is tenyészteni – mondta el Nagy Zoltán, Szenyér polgármestere. Hozzátette: a Magyar Falu Program segítségével megvettek egy romos házat, mögötte alakították ki a disznók helyét. Szeretnék nyáron helyreállítani az épületet és az állatok helyét is bővíteni. A mangalicák a közmunkások termesztette kukoricán élnek, amelyet minden nap frissen darálnak nekik. Amint lesz krumpli és káposztalevél, azt is fognak kapni. – Van köztük öt kocának való és azt tervezzük, hogy tenyésztjük az állatokat, bővítenénk az állományt – mondta el Nagy Zoltán.

Megjegyezte: hamarosan baromfit és bárányt is vásárolnak. – Szeretnénk rávenni a falusiakat arra, hogy kertészkedjenek, termesszék meg maguknak a zöldséget és tartsanak disznót hizlalásra, baromfit, hogy minden napra legyen tojásuk. Tapasztalják meg, hogy mennyire más a futkosós csirke íze, mint a boltié – emelte ki a polgármester. A településen tizenhat közmunkás dolgozik, mindannyian helyiek. Sok a munkájuk, idén bővítették a kertek területét. Tizenhat hektáron termesztenek tízféle növényt, például kukoricát, hagymát, burgonyát, káposztát. Fóliasátrat is állítottak, amelyben nevelgetik a paprika- és paradicsompalántákat.

Kedvező áron adják a helyieknek az önkormányzati terményt

A hideg tavaszi időjárás miatt jó két héttel később tudtak veteményezni a szenyéri közmunkások. Az önkormányzati és a bérelt földekbe tízféle növény került. Szerdán a fokhagymát kapálták, amelyeket pár héten belül fel is szednek és összefonva kínálják a vásárlóknak. – Szállítunk a terményeinkből a kelevízi önkormányzat kézműves boltjába, a böhönyei iskolának, a gadányi otthonnak, valamint helyben is értékesítünk – sorolta büszkén a polgármester. Kiemelte: nem az a céljuk, hogy nagy bevételekre tegyenek szert, hanem biztosítani tudják a dolgozók bérét és a helyieknek segítsenek jutányos áron vitaminforráshoz jutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában