kezdeményezés

2021.06.30. 09:00

Cérna, tű, kreativitás; varrni is jó a fák alatt

Dombóvárról és Balatonszárszóról is érkeztek öltögetők a Kaposfolt szombati rendezvényére, amellyel egy nemzetközi kezdeményezéshez csatlakoztak.

T. B.

Az amerikai Danielle Landesnek 2005-ben az az ötlete támadt, hogy egy napra minden kötni szerető álljon fel a fotelból vagy a kanapéról, és a szabadban, másokkal együtt hódoljon szenvedélyének. Így született meg a „Köss a szabadban!” nap. Ez adott ötletet az Osztrák Foltvarró Céh vezetőségének, akik a kötősök mintájára 2009-ben kezdeményezték a „Varrj a szabadban!” napot, amelyet június harmadik szombatjára tűztek ki. A kezdeményezéshez azonnal több európai ország is csatlakozott, közöttük 2010-ben Magyarország is. Kaposváron a négy éve alakult Kaposfolt varrói ragadtak tűt, és ültek ki a Tüskevári Művelődési Ház udvarára, hogy varrógép nélkül, kézzel elkészítsék a Lucy Boston elnevezésű, csillag alakú quiltet.

– Ez a minta már nem kezdőknek való, azért választottuk, hogy fejlődjünk is a közös varrás kapcsán. A nemzetközi kezdeményezéshez tízfős társaságunkból most hatan csatlakoztunk, de érkeztek vendégeink is, így teljes a létszám – mondta Cser Marianna, a Kaposfolt vezetője. – Havonta egyszer találkozunk a tíztagú kis csapatunkkal, s éppen most lett volna a szokásos alkalom, amit rendhagyó módon a szabadban rendezünk. A karantén alatt online tartottuk a kapcsolatot. Mivel kiállítások sem voltak az utóbbi időben, úgy gondoltuk, hogy a bezártság ideje alatt készített alkotásainkkal egy kis rögtönzött kiállítást rendezünk az alkotás idejére – tette hozzá Cser Marianna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában