események

2021.06.22. 09:00

Falunapon szükség lehet a védettségi igazolványra

A kisebb somogyi településeken nem aggódnak a nyárra tervezett falunapok és a résztvevők száma miatt. Ahol nagyobb tömegek is megfordulnának, inkább meg sem tartják ezeket a rendezvényeket. Túlságosan bonyolult lenne a lebonyolítás ugyanis, ha ellenőrizni kellene, mennyien vesznek részt rajtuk, hiszen 1500 résztvevő felett már védettségi igazolvány is kell a szórakozáshoz.

Koszorus Rita

Június 14-től már lehet falunapot tartani, és a koronavírus ellen védett ember felügyelete alatt 18 év alattiak is részt vehetnek a zenés, táncos falusi rendezvényeken. Az erről szóló kormányrendelet-módosítások meg is jelentek a Magyar Közlönyben. A falunapokkal kapcsolatban azt viszont kiköti a törvény, hogy az ötezer lakosnál kisebb településeken csak 1500 résztvevőig nem szükséges a védettségi igazolvány.

Ez nem jelent majd gondot a kereki falunapon, hiszen az 530 lakosú településen a június 26-i falunapon nem számítanak arra, hogy mindenki elmegy. Arra pedig pláne nem, hogy mindenki visz magával még három embert. – Lehetetlen, hogy meghaladja a résztvevők száma az 1500-at – mondta kérdésünkre Csicsai László polgármester. – Ennek ellenére a szükséges óvintézkedéseket megtesszük, teszünk ki fertőtlenítőt és a távolságtartásra is igyekszünk felhívni a figyelmet, de sok fog múlni az emberek egyéni felelősségérzetén.

Kaposfőn, ahol 1500-nál többen élnek, augusztus végén tartják meg a falunapot, de Ábel Melinda polgármester szerint a tapasztalatok alapján 500-nál sokkal többen nem vesznek részt a rendezvényen, így nem is aggódik a biztonsági intézkedések miatt.

Nem úgy Mesztegnyőn, hiszen a hagyományos rétesfesztiválon több ezren megfordulnak a messze földön híres mesztegnyői rétes miatt. – Idén nem tartjuk meg – mondta Nagy László Péter polgármester. – Nem tudunk eleget tenni az előírásoknak, így nem vállaljuk a kockázatot. Ráadásul egy rétesfesztivált két-három hónapig szoktunk szervezni, két hét alatt nem megy.

Kéthelyen hagyományosan június elején van falunap, idén ez a korlátozások miatt elmaradt és később sem tartják meg. – Nyáron a helyiek többsége a balatoni rendezvényeken vesz részt, ezért mi ilyenkor már nem szervezünk sajátot, a tervek szerint majd szeptemberben lesz falunap, sportnappal és egészségnappal egybekötve, tájékoztatott Molnár Balázs, polgármester.

A 2289 lakosú Böhönyén is elmarad a falunap idén, óvatosságból. – Kisebb-nagyobb rendezvényekkel tervezzük a fokozatos nyitást – árulta el Zsoldos Márta Piroska polgármester. – Megbeszéltük civilekkel, hogy időben eltolt rendezvényeket tartunk, kirándulást, nyárbúcsúztatót. A védettségi igazolványra vonatkozó előírásokat nem tudnánk teljesíteni, mert a falunapot minden oldalról nyitott téren tartjuk mindig.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában