honvédelmi tábor

2021.06.07. 20:00

Újra tábort ver a sereg a gyerekeknek

A járvány 2020-ban nem tette lehetővé a honvédelmi táborok szervezését, azonban az idei nyáron – július elejétől – már újra várja a fiatalokat a honvédség.

Harsányi Miklós

Összesen 31 helyszínen 40 táborban csaknem 1200 gyermek táboroztatására van lehetőség.

– Most a helyőrségektől viszonylag távolabb eső helyszíneket választottunk táboroztatásra azért, hogy azok a gyerekek is találkozhassanak katonákkal, akik alapvetően a mindennapjaikban nem szoktak – közölte lapunkkal a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya. – Idén a Területvédelmi Zászlóaljakra bíztuk a táborok szervezését és végrehajtását, akik képzett, s kellően felkészített szakemberekből állnak. Többen közülük pedagógusként dolgoznak, és tartalékos katonaként a nyári táborokban segédkeznek. A Magyar Honvédség már több mint 10 ezer önkéntes területvédelmi tartalékos katonával rendelkezik, így a helyszínváltozások nem jelentettek számunkra problémát.

Túlélő, vitorlás, erdei, hagyományőrző, harcos, felderítő és sport: a honvédelmi táborok tematikáját tekintve széles a paletta. Megyénkben Bárdudvarnokon indul lovas tematikájú tábor 20 résztvevővel, ami iránt hatalmas volt az érdeklődés, és mára már be is telt. A lóápoláson és a lovas ismereteken kívül a hagyományőrzésre, a hadtörténelemre és a helyismeretre is összpontosít a program. S ezen kívül számos településen – többek közt Kaposvár, Balatonakarattya, Zalaszabar, Szekszárd, Várpalota – induló táborokba lehet még jelentkezni.

A honvédelmi táboroknak komoly hagyománya van hazánkban, s a somogyi fiatalok körében is népszerűek. A résztvevők nemcsak a katonák mindennapjaiba kapnak bepillantást, hanem megismerhetik a technikai eszközöket, s a honvédségi gép- és harcjárműveket is. Biztonságos körülmények között, tartalmasan töltik el a szabadidejüket.

Körlettakarítással kezdődik a reggel

– Bár a gyerekek katonás környezetben és szellemiségben töltik napjaikat, ezek nem katonai, hanem gyermektáborok – tájékoztatta lapunkat a HM sajtóosztálya. A különféle tematikáknak köszönhetően minden honvédelmi tábor más és más napirenddel működik. Katonás napirendi pontok azért akadnak, ilyen egyebek mellett az ébresztő, reggeli torna, körlettakarítás, rendtartás. Céljuk, hogy felhívják a pályaválasztás előtt állók figyelmét a katonai hivatásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában