Minden napra Balaton

2021.06.16. 09:00

Uniós oltalom alá került a balatoni hal

Az EU által elismert, oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termék védjegyet kapott a balatoni hal. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt.-nél évek óta dolgoztak ezért a sikerért, ami elsősorban a fogyasztói bizalom építése miatt fontos.

Kolumbán T. – Harsányi M.

Balatonlelle, 2018. szeptember 26. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halászai a balatoni õszi haltelepítéshez lehalásszák a halállományt a Balatonlelle- Irmapusztai Tógazdaságban 2018. szeptember 26-án. Az itt kifogott háromnyaras pontyokat a Balatonba telepítik. MTI Fotó: Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Aki védjegyes készterméket vásárol majd, az biztos lehet benne, hogy a Balaton vízgyűjtőjén nevelkedett, jóízű halat eszik. A védjegyet megfelelő minőségi ellenőrzési folyamatokat követően lehet majd elnyerni, és ahogy egy szürkemarha-szalámi esetében már megszokott, úgy a védjegyes haltermékek csomagolásán is láthatók lesznek azok a jegyek, amiken keresztül akár az állat életútja is nyomon követhető.

A balatoni süllő híres re­noméját ennek köszönhetően nem lehet majd azzal rombolni, hogy a vendég pangáziuszfilét kap süllő helyett. Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója azt mondja, a Balatoni Halgazdálkodás egy saját delikát bolthálózat létrehozását tervezi, ahol a feldolgozott, garantált minőségű halhúst más, kiváló termelői árukkal együtt, például nemzeti parki bivalyhús, magyar méz és más kézműves termékek társaságában tennék a polcra.

Fodor Ferenc, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. haltermelési igazgatója közölte: a „balatoni hal” kapcsolata a földrajzi területtel a minőségen és a hírnéven alapul. A termék előállítási helye elsősorban a Balaton déli és délnyugati vízgyűjtője. A mai halastavak azokon a területeken találhatóak, melyek a lecsapolások előtti Balaton öblözetei voltak. Ezeket a halastavakat az egykori tómederben alakították ki, s ennek megfelelően altalajuk hasonlatos a Balatonéhoz, vizüket pedig a Balatonba folyó vízfolyások biztosítják.

– Ennek értelmében a „balatoni hal” elsősorban tenyésztésből származik, de az ökológiai célú szelektív angolnahalászat melléktermékeként esetenként jelenthet természetes környezetben felnőtt egyedeket is – tájékoztatott a haltermelési igazgató.

Hal és Petyek Napok 2019 Fonyód Fotó: Németh Levente

Fodor Ferenc azt is közölte: a termék minőségét a szigorú tenyésztechnológiai, feldolgozási és nyomon követhetőségi rendszer biztosítja. A szakember szerint a következő lépés a termék minél szélesebb körű megismertetése annak érdekében, hogy a Balaton-parton élők és az oda látogatók kiváló minőségű ételeket fogyaszthassanak.

Kozári Miklós, a horgász­egyesületek megyei szövetségének ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: örülnek és büszkék az uniós oltalomra. Makkos Péter, a Kisosz Fonyód és vonzáskörzetének csoportvezetője kiemelte: fontos a döntés, mivel egyértelmű követelmény vonatkozik a balatonihal-jelölésre. – Örömteli, hogy a vendéglők étlapjain egyre változatosabb halételeket látni – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában