irány a terep

2021.06.18. 09:00

Vége az iskolának, kezdődhet a tanulás

A vakációval egyidőben elkezdődött a középiskolások nyári gyakorlata. Háromszázánál is több diáknak most lehetősége van igazi szakiktól elsajátítani a szakma fortélyait.

Harsányi Miklós

A Kaposvári Szakképzési Centrum tíz iskolájának 335 tanulószerződéses diákja vesz most részt a programban, a fiatalok összesen tizenhat különböző szakmát tanulnak.

– Az első napon ástunk és hegesztettünk a jutai körforgalomnál – mondta Stikrád Barnabás, a kaposvári Lamping József technikum és szakképző iskola diákja. – A csapat, ahol a gyakorlatomat töltöm, barátságos, a dolgozók mindent türelmesen elmagyaráznak. Ha bármilyen kérdésem van, rögtön válaszolnak, a terepmunkán sok új érdekes dolgot lehet látni. A gyakorlat nekem július végéig tart és szerintem jobb hamarabb elvégezni a kötelező feladatot, mint a nyár végéig eltolni. Központi fűtés és gázhálózat-rendszer szerelő képzésre járok, később érettségizni szeretnék, s mindenképp az építőiparban képzelem el a jövőmet.

Herman Tamás, a kaposvári Somogy Plusz Kft. ügyvezető igazgatója elégedett a 17 éves fiatalember felkészültségével, hozzáállásával. Csapatuk gázvezeték áthelyezését végzi Jutában, jelenleg tizenegy szakember dolgozik a körforgalomnál. Közel 180 méternyi vezetéket kell áthelyezniük, mely várhatóan még csaknem két hétig tart.

Az ügyvezető igazgató azt mondta, hat éve fogadnak diákokat, minden tanévben 2-2 fiatalt. Közműépítés, csatornázási munkálatok valamint családi- és társasházak gépészeti szerelése, változatos helyszíneken, szerteágazó munkálatokba kapcsolódhatnak a gyakorlatukat töltő középiskolások.

A jó hírű céget szívesen választják

– Szerdán kezdődött nálunk a nyári gyakorlat – mondta Thury-Nagy Diána, a kaposvári Lakics Kft. HR-vezetője. – Van olyan középiskolás, aki azért nálunk tölti a gyakorlatát, mert jókat hallott a cégünkről. A tizedik osztályos gépi forgácsoló összesen négy hetet tölt nálunk.

Állványos köszörű, illetve fúrógép gyártása, kalapács marás és esztergakések készítése: a csapatra ilyen feladatok is várnak a következő hetekben. S a tanműhelyben a gépek karbantartásával is foglalkoznak. Thury-Nagy Diána kiemelte, bár még csak most kezdődött el a vakáció, már az őszi változásokra is felkészülnek. A szakképzési törvény módosítása után az ősszel szakképzési munkaszerződéssel veszik fel a középiskolásokat.

Már munkabér jár a diákoknak is

– Az alapvető különbség, hogy a fiatalok eddig tanulószerződéssel folytatták a gyakorlatukat, s ösztöndíjban részesültek – mondta Thury-Nagy Diána, a kaposvári Lakics Kft. HR-vezetője. – Az új tanévtől munkabért kapnak, s minimum a minimálbér 60 százaléka jár nekik. A középiskolával egyeztetett időpontban jönnek hozzánk a diákok, előreláthatólag nyolc gépi forgácsoló, CNC-gépkezelő tanulót fogadunk.

A Kaposvári Szakképzési Centrum tájékoztatása szerint a nyári gyakorlat a szakképző iskolákban a tizedikeseket, a technikumokban szakmától függően a 10–11. évfolyamosokat érinti. Az érettségi utáni, kétéves közismeret nélküli képzés esetén munkaszerződéssel vannak kint a diákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában