katonai pálya

2021.07.31. 12:00

A honvédségnél hat hónapra várják azokat is, akiknek nem sikerült a felvételi

Meghirdették a Magyar Honvédség új, állandó szolgálati formáját, az önkéntes katonai szolgálatot. Ezt elsősorban azoknak a fiataloknak hoztak létre, akik az idén nem jutottak be a felsőoktatási intézményekbe és érdeklődnek a katonai pálya iránt.

Harsányi M.

– Idén érettségiztem a kaposvári gépészben, s jövőre a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szeretnék továbbtanulni – mondta a 18 éves Horváth Csenge. – Azért jelentkeztem a most meghirdetett önkéntes katonai szolgálatra, mivel úgy érzem, jó alapot adhat a későbbi tanulmányaimhoz.

Somogyban a múlt héten meghirdetett Önkéntes Katonai Szolgálatra már heten jelentkeztek. Betöltött 18. élet­év, büntetlen előélet, magyar állampolgárság és minimum nyolc általános iskolai végzettség: többek közt ezek a főbb követelmények. A kaposvári Hadkiegészítő és Toborzó Központ tájékoztatása szerint ezenkívül háziorvosi, illetve pszichológia vizsgálat is vár a jelentkezőkre, amit helyben végeznek el. A szerződés hat hónapra szól, három hónap próbaidővel. Azt is közölték, a jogviszony bármikor felmondható, nem csak próbaidő alatt. S az önkéntes katonai szolgálat alatt vagy annak lejártával a katona dönthet más szolgálati forma mellett is.

– A képzés a lakhelyhez legközelebbi katonai alakulatnál történik, napi nyolc órában, két ciklusra bontva. A képzés első ciklusában a mindenkori minimálbérnek megfelelő az illetmény, ami jelenleg bruttó 167 ezer forint.

Sütő Tamás: hasznos ismereteket szereznek a fiatalok

– Örömmel vettem tudomásul, hogy új lehetőség nyílt a honvédségnél – hangsúlyozta Sütő Tamás nyugállományú kaposvári vezérőrnagy. – Nagyon jó ötletnek tartom az önkéntes katonai szolgálat ezen formájának a bevezetését, mivel így akik nem jutottak be az egyetemre, azok a két felvételi közt lévő egy évet hasznosan tölthetik el. Nemcsak új tudáshoz jutnak, hanem katonai alapismeretekre is szert tesznek.

A kaposvári vezérőrnagy kiemelte: Somogy katona megye, s akár csak régen, úgy napjainkban is fontos az utánpótlás biztosítása. A szaktárca tájékoztatójából kiderült: az ÖKSZ-programra az országban minden megyében és Budapesten biztosítanak helyszínt, a kiképzést minden olyan helyen elindítják, ahol a jelentkezők létszáma eléri a legalább húsz főt. A jelenlegi létszámkeretet 400 főben állapították meg, de a számot növelhetik is, ha úgy látják, szükség van rá.

Fotóill.: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában