mindennapi hősök

2021.07.24. 14:00

Az ebéd mellé olvasnivalót is vitt a bezártaknak

Nem kellett éppen egy képregényből hősként kilépnie, ha valaki segíteni szeretett volna a járványhelyzet idején. Elég volt, ha tette a dolgát, amolyan hétköznapi módon. Müller Nikolettának sem jelentett gondot, hogy a könyvtárban megszokott munkája helyett a tomboló járvány idején ebédet kellett szállítania. Úgy érezte, hasznos, amit tesz, nagy különbség nincs, emberekkel kell foglalkoznia új tevékenysége kapcsán is.

Turbéki B.

Fotó: Muzslay Péter

Müller Nikoletta, a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár tájékoztató könyvtárosa december közepén szállt be az ételkiszállításba Kaposváron. A sportközponttal működtek együtt, ahonnan sofőrt és autót is kaptak a különleges szolgálathoz. Megtalálták a közös hangot az új, „átmeneti” munkatársaikkal.

– Korábban semmit nem tudtam a munkájukról, időközben azonban beszélgettünk és sikerült jobban megismerni őket – mesélte Müller Nikoletta. – Velük a napi betevőt, a könyvtár jóvoltából pedig dokumentumokat szállítottunk házhoz, amelynek kapcsán szintén kialakultak ismeretségek. Nagyon vártak minket, előfordult, hogy csokival vagy üdítővel kínáltak bennünket. A törzsolvasók ízlését már korábban sikerült megismerni, így bátran javasoltunk nekik könyvet, de gyakran ők is felhívták a figyelmemet egy-egy jó regényre.

Azt vették észre Müller Nikolettáék az elmúlt hónapokban, hogy több nő olvas, mint férfi, ráadásul többet is. – Nagyon jól esett, hogy várnak bennünket – mondta a könyvtáros, aki néha meglepődött, ha egy férfi hiányos öltözetben nyitott ajtót, de olyan is volt, aki egyáltalán nem engedte be őket.

Házhoz is visznek

– Jártunk egy nagyothalló nénihez, aki gyakran nem hallotta meg a csengőt, viszont tudta, melyik napon jövünk, így bizonyos időközönként kinézett – folytatta Müller Nikoletta. – Ha pont ezután értünk oda, hosszú percekig kellett várni, míg újra ellenőrizte, nem áll-e valamelyikünk az ajtó előtt.

A könyvtár dolgozói a járvány után is meghagyták a házhoz szállítós szolgáltatást, ám csak azoknak, akik valami miatt az intézményig nem tudnak eljutni.

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában