változások

2021.07.12. 18:00

Az orvosi ügyelet nem kényelmi szolgáltatás

Mentőtiszt vagy okleveles kiterjesztett hatáskörű ápoló is elláthat már háziorvosi ügyeletet.

Kovács Gábor

Kitétel azonban, hogy ebben az esetben egy orvosnak kell szakmailag felügyelnie a munkáját. Az idősödő vidéki háziorvosok örülnek az ügyeleti rendszer közelgő átalakításának, de sok bennük még a kérdés a gyakorlati megvalósítást illetően.

Három orvos lát el ügyeletet 14 somogyi faluban, a terület összesen 50 kilométert ölel fel, mutatta be Horváth Tamás háziorvos. Havonta 9-11 napot ügyel úgy, hogy óránként 1500 forint bruttót kap, ebben benne van az orvos és az asszisztens bére, valamint a költségek. Szerinte ennyiért egy segédmunkás nem jön el a füvet lenyírni.

– Legfőbb ideje az átalakításnak! – jelentette ki a kisbár­apáti doktor. – Hogy honnan lesz rá pénz, paripa, fegyver, azt nem tudom, de azoknak kéne megszervezni, akik ebben dolgoznak.

A doktorok azonban még sok kérdést feltennének. Varga Imre kaposújlaki háziorvos arról értesült, hogy Borsodban már kipróbálták az új ügyeleti módot, de tapasztalatokról még nem tud.

– Apró részletek még hiányoznak – mondta a kaposújlaki háziorvos. – Nem tudjuk például, hogy halotthoz ki megy ki, ha nincs orvos? Ki fogja ellátni azokat a betegeket, akiknek nincs autójuk? Ki fog receptet írni? A mentő dönti-e el azt, hogy be kell-e mennie az ügyeletre a betegnek?

Éjszaka amúgy is kicsi volt a forgalom

A párhuzamosságokat meg kell szüntetni, szögezte le Dús István kiskorpádi háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara Somogy megyei elnöke. A szokásos orvosi ügyelet megszűnhet, de még nem tudják pontosan, hogyan szervezik át. Úgy tudják, a mentőállomásokhoz kötik a rendszert, és ha nincs mentőorvos, akkor egyórás behívási idővel orvos érkezik az ellátáshoz.

– Több sürgősségi rendszer működött egymás mellett, ennek sok értelme nincs – mondta a háziorvos. – Éjszaka kicsi volt a forgalom a háziorvosi ügyeleten, és sok volt a kényelmi megjelenés sokszor indokolatlanul. Az új rendszert a betegeknek lesz a legnehezebb megszokni. Az orvosoknak könnyebb lesz, mert az idősödő orvosok nem tolongtak az ügyeletért.

Fegyelmezettebbek a mentősökkel

Fegyelmezettebbek lesznek a betegek, ha a mentő jelentkezik be – állítja Antal László kaposfői háziorvos. Elmesélt egy történetet, miszerint valaki egy bőrkiütéssel állított be az ügyeletre, majd egy hét múlva visszatért, hogy nem javul. Arra a kérdésre, hogy miért nem ment a háziorvosához, csak a vállát vonogatta. Az orvosi ügyelet a halaszthatatlan esetekre való, amikor az azonnali beavatkozás hiányában egészségkárosodás léphet fel, idézte. Kaposvárt úgy emlegették a továbbképzéseken, mint ahol négy ellátórendszer működik egymás mellett: a mentő, a városkörnyéki ügyelet, a városi ügyelet és a kórházi sürgősségi osztály. Azt is megemlítette, hogy Európában hungarikum a háziorvosi ügyelet, Szlovákiában megszüntették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában