bűnmegelőzés

2021.07.17. 06:00

Csak a bizalmatlanság lehet a csalók ellenszere

Folyamatosan szükség van a figyelemfelhívásra, hogy ne váljanak a somogyi idősek bűnözők áldozatává. Ezért mindent elkövet a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

Varga László

Fotó: Varga L.

– Nem csökken az idősek sérelmére elkövetett bűnesetek száma, ezért a rendőrség továbbra is kiemelt figyelmet szentel a szépkorúak védelmének – mondta Jávorszkiné Molnár Magdolna rendőr alezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság osztályvezetője.

– Éves program keretében felvilágosító tevékenységet végzünk, amelynek során előadásokat, vetélkedőket és kiállításokat is szervezünk az időseknek. Ez azért is fontos, mert a csalók változatos módszerekkel igyekeznek megszerezni az idősek értéktárgyait, újabban az ismét felélénkült ingatlanpiac lehetőségeit igyekeznek kihasználni – hívta fel a figyelmet a rendőrtiszt. Mivel több milliós értékekről van szó, Jávorszkiné Molnár Magdolna rendkívül fontosnak tartotta lapunkkal is megosztani a rendőrség felhívását. – Arra kérjük az időseket, hogy ingatlan vásárlása, értékesítése vagy felújítása esetén legyenek nagyon körültekintők, ne dőljenek be olyan ajánlatnak, amelyben pénzügyi helyzetük megoldására például lakáscserét kínálnak. Fogadják fenntartással azt az előnyösnek tűnő ajánlatot is, amelyben önzetlenül ígérik, hogy kifestik, átalakítják a lakást, a munka idejére pedig ingyen vagy nagyon előnyös feltételekkel egy szükséglakást ajánlanak fel. Saját megnyugtatásukra kérjenek több referenciát a felújítási munkát elvállalótól, amelyet érdemes leellenőriztetni. Nézzenek, vagy nézessenek utána a megvásárolandó ingatlannak az illetékes hatóságnál (önkormányzat, végrehajtó), illetve évente két alkalommal a földhivatal nyilvántartásából ingyen is lekérhetik a tulajdoni lap másolatát, s természetesen érdeklődjenek a „leendő” szomszédoktól.

Minden esetben beszéljék meg családtagjaikkal az ingatlant érintő jogügyleteket, a szerződéseket aláírás előtt mutassák meg nekik. Lakásvásárláshoz, cseréhez szükséges szerződések aláírása előtt az abban foglaltakat figyelmesen olvassák el, nézessék meg hozzáértő személlyel, ügyvéddel. Szerződéskötésre, pénz átadás-átvételre lehetőleg saját jogi képviselettel, de legalább két tanúval érkezzenek, akik aláírásukkal is hitelesítsék az iratokat. Ajánlott a pénzforgalmat átutalással lebonyolítani, s azt is célszerű jól meggondolni, hogy milyen jogügyletben vállalnak kezességet. Döntésük előtt tájékozódjanak, kérjék ki hozzáértő személyek véleményét is. Biztosítékként ajánlott az ügyletbe szakértőt, ismerős ügyvédet is bevonni, a kecsegtető ajánlatokat pedig érdemes fenntartással kezelni. A saját érdekükben tájékozódjanak minél alaposabban, legyenek kellően bizalmatlanok, hogy megelőzhessék a bajt – javasolta a kaposvári rendőrtiszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában