felújítás

2021.07.21. 12:00

Kultúrával töltik meg a kúriát

Folytatódik a bolhási Tallián-kúria felújítása.

Marosi Gábor

Az önkormányzat a Magyar Falu Program pályázatán mintegy 25 millió forintot nyert az épület belsejének részleges korszerűsítésére. Szabó Bence László, a település polgármestere elmondta, a támogatásból a belső ablakszárnyakat, tokokat, ajtókat és a padlózatot cserélik ki, megújulnak a villanyvezetékek és a mosdók, valamint kijavítják a vakolatot, majd lefestik a falakat.

A kúria külső felújítása már hónapokkal ezelőtt elkezdődött. Harmincmillió forintos támogatásból a 370 négyzetméter felületű tető néhány gerendáját és léceit cserélték ki és duplafedéses cserepet tettek az épületre. A külső beruházás részeként az ablakokat is kicserélik és a homlokzat is megújul. A munkával várhatóan augusztus 31-re végeznek.

Szabó Bence László hozzátette, a belső felújítás csak jövő nyárra készül el, azután pedig művelődési házként, közösségi térkén használják a Tallián-kúriát. – Régi álma a településnek, hogy megújuljon az épület. A faluban dolgozik egy közművelődés-szervező, akinek az is a feladata, hogy programokkal színesítse a bolhásiak életét. Eddig azonban nem volt olyan épületünk, ahol kulturális eseményeket lehetett volna tartani – mondta a polgármester. – A kúria a somogyi műemlékvédelem alatt álló épületek egyik legszebbike, ezért is bízunk abban, hogy nemcsak a helyiek, hanem a környéken élők is részt vesznek majd a programjainkon – mondta Szabó Bence László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában