segítségnyújtás

2021.07.27. 14:00

Naponta küzdenek a drog démonaival

Néhány év után újra a kábítószer okozta problémákban nyújt segítséget a megyei önkormányzat, mely egy sikeres pályázatnak köszönhetően valósíthatja meg a „Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal történő együttműködés Somogy megyében” című projektet.

Munkatrsunktól

Fotó: LANG ROBERT

Szajcz Adrián, a megyei közgyűlés alelnöke az előzményekről lapunknak elmondta, hogy 2012. márciusában indult az önkormányzat „SIKK-Tér” – Somogyi Ifjúsági Közösségi és Kábítószer-ellenes Tér kialakítása és komplex működtetése című uniós projektje, mely során segítséget nyújtottak azoknak, akik valamilyen krízissel kerültek szembe, és támogatásra volt szükségük a nehéz élethelyzet leküzdéséhez.

Az akkori projekt hatékonyságát bizonyította, hogy rövid időn belül 223-an hívták az anonim telefonos szolgálat munkatársait, valamint több mint 1400 e-mailt kaptak a szakemberek. A prevenciós célok megvalósítása egyéb formában is sikeresnek nevezhető, hiszen 160-an vettek részt a különböző táborokban, ötezren látogattak ki az ifjúsági megyenapok valamelyikére, havonta 50-en részesültek jogi tanácsadásban, 1229-en vettek részt egyéni, vagy csoportos tanácsadáson, illetve kiképeztek 100 kortárs segítőt is.

– Ez a projekt ugyan véget ért, de úgy gondoltuk, nem állhat meg a felvilágosítás, nem hagyhatjuk kárba veszni az akkor elért eredményeket. Ezért is pályáztunk újra, hiszen mindannyian tudjuk, a kábítószer napjainkban is komoly problémát jelent. Ha csak a napi híreket hallgatjuk, olvassuk, abból is egyértelműen látszik, szükség van egy olyanfajta együttműködésre, mely ha meg nem is tudja teljesen oldani, de legalább mérsékli a meglévő gondokat. Szerencsére nem csak mi, a megyei önkormányzatnál gondolkodunk így, tizennégy kaposvári és megyei hatáskörrel bíró szervezet tartotta fontosnak, hogy csatlakozzon hozzánk. Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) jelenleg Kaposváron és Siófokon működik, ezeknek a szervezeteknek hatékonyabb működése kiemelt cél a megvalósítás során. A KEF-ek feladata a helyi szinten tevékenykedő intézményrendszer tevékenységének az összehangolása, szolgáltatások feltérképezése, igények szerinti fejlesztése.

A Somogy Megyei Önkormányzat célja, hogy a projekt minél magasabb szakmai színvonalon megvalósulhasson, ezért arra törekszik, hogy a szervezetek együttműködését újrahangolja, azokat esetlegesen új alapokra helyezze és minden segítséget megadjon a KEF szervezetek sikeres működéshez. Közös célunk a kábítószer-probléma kezelését célzó helyi stratégiák megvalósulásának előmozdítása, továbbá a megyei szintű koordináció megerősítése, a Nemzeti stratégia célkitűzéseinek helyi szintre, a helyi szinten megfogalmazódott szükségletekre, igényekre történő lefordítása. A megyei önkormányzat nem titkolt célja, hogy sikeres, hatékony támogatást nyújtsunk a kábítószerek elleni küzdelemben, hogy megfelelő információk juthassanak el az érintettekhez.

Fotóillusztráció: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában