sugárzó magasságok

2021.07.30. 09:00

Rádiós torony épül Kiskorpád központjában, a lakók nem örülnek

A kiskorpádiak nem örülnek annak a beruházásnak, amely a település központjában a közelmúltban kezdődött. Egy rádiós torony épül itt, és a lakók attól tartanak, hogy az eszköz sugárzásának egészségügyi kockázata van.

Góz Lilla

Megkeresésünkre a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. azt közölte: a GSM-R egy rádiókommunikációs eszköz, amely a vasúti közlekedésirányítási rendszer részét képezi. Feladata a vasúti járművek és a vasútirányítást végző biztosítóberendezések közötti adatkapcsolat megteremtése. A megfelelő lefedettség biztosítása érdekében a vasútvonalak mentén átlagosan 5-10 kilométerenként szükséges bázisállomásokat, tornyokat telepíteni. Somogy megyében három vasútvonal, a Dombóvár–Gyékényes, Nagykanizsa–Pécs és a Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa vonal mentén összesen 30 torony épülhet. Helyszíneiket elsődlegesen a domborzati viszonyok, a pálya nyomvonalának és a helyszín adottságainak figyelembe vételével határozzák meg.

Magyarországon rádiórendszert üzemben tartani csak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság rádióengedélyével lehet. A környezetre ártalmas hatások elkerülését garantálják, rendeletben rögzítik a műszaki küszöbértékeket, és vizsgálják azok betartását.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában