varró-varázslók

2021.08.11. 17:40

Az új életmódhoz szabják a régi ruhákat

A túlfogyasztás egyik mai jellemzője, hogy a kelleténél több ruhát vásárolunk, egy nemzetközi kampány arra hívta fel a figyelmet, hogy a régi ruha nem mindig eldobandó. Egyre többen javíttatják meg régi megunt, vagy éppen elnyűtt ruhájukat.

Koszorus Rita

Fotó: Lapat Lili

Meglepő, milyen sok ruhajavító műhely működik nem is olyan nagy távolságokra egymástól Kaposvár belvárosában.

Egy elégedett kuncsaft távozott Szakács Franciska üzletéből, aki már kilenc éve foglalkozik ruhák javításával és átalakításával. Kisvártatva leült varrógépéhez és élénk rózsaszín ruhadarabot helyezett a szerkezet alá. – Egy selyemruhát alakítok át, mert szűk a viselőjének, és ki kell engedni belőle, magyarázta a varrónő. Hozzátette, a karanténidőszak azért jócskán hozzájárult ahhoz, hogy ennyi ruha átalakítására van most szükség. De egyre többen keresik fel a hivatásos varrónőket, hogy régi kedvenc darabjaikba új életet leheljenek.

Ezt tapasztalta Horváth Judit is, akihez naponta közel húszan is betérnek különböző kérésekkel. – Már ismernek és megbíznak bennem annyira, hogy úgy hagyják itt a ruhát, „te majd megoldod” – mesélte a varrónő. És valóban így van: javítás, stoppolás, felvarrás, de cipzárcsere is gyakori kérés, valamint az is sokszor fordul elő, hogy régi darabokat alakíttatnak át. Sokszor a mérettel van gond, de az is előfordul, hogy a fazon lesz teljesen új.

A siófoki Tímea Varrodájában is gyakran adják egymásnak a kilincset, s itt egyre több a fiatal ügyfél. – Szerintem sokat számít, hogy egyre elterjedtebb ez a „zero was­te” (újrafelhasználás, hulladékmenetes előállítás) gondolkodás. Tehát nemcsak spórolás miatt térnek be hozzám, hanem a környezetvédelem is fontos szempont – mondta lapunknak Gerencsér Tímea. A Balaton-parti varrónőhöz a legkülönfélébb kérésekkel fordulnak, vitorlaponyvától, a szivacsvarráson át, egészen régi, de megunhatatlan ruhadarabok megjavítása is szerepel a listán. Annyi a munkája, hogy reggeltől estig tudna dolgozni, tette hozzá.

Fotós: Lapat Lili

Kevés a képzés, hiányoznak az alapok

A szakma utánpótlása igencsak foghíjas a folyamatosan dolgozó varrónők szerint. Manapság nem számít divatszakmának a varrás, habár a hobbi-ruhakészítés és javítás reneszánszát éli. Kaposváron is indulnak varrótanfolyamok, ahol mindenféle előképzettség nélkül elsajátíthatóak az alapfogások. Ezzel együtt Somogyban is csak kevés helyen lehet varrónőnek tanulni. A Kaposvári Szakképzési Centrumban a Rudnay Gyula Szakképző Iskolájában, valamint a Siófoki Szakképzési Centrumnál a Baross Gábor Technikumban és a Marcali Szakképző Iskolában.

Szennyezi a vizet, nagyon szemetel

A divatipar a világon az egyik legnagyobb környezetszennyező, az ENSZ adatai szerint az iparág a szennyvízkibocsátás 20 és a keletkezett hulladék 10 százalékáért felelős.

A helyzetet csak rontja, hogy az ezredfordulót követő 15 évben kétszeresére nőtt a ruházati termelés, világszerte 100 milliárd tonnányi ruhát gyártottak. Ez több szén-dioxid-kibocsátást eredményezett, mint a repülés, vagy a hajózás együttvéve.

Ennek ellensúlyozására is jött létre egy közösségi kihívás, amelynek lényege, hogy a résztvevők egy évig nem vásárolnak új ruhát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában