balaton-átúszás

2021.08.07. 19:46

Átúszták és áthúzták: közel hétezren csobbantak a próbán

Csaknem hétezren rajtoltak el szombaton délelőtt az egy héttel korábban elhalasztott, sorrendben 39. Balaton-átúszáson.

Fenyő Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

A klasszikus, Révfülöpről elrajtoló 5,2 km-es távol több mint hatezren vállalták, míg az ezzel párhuzamosan zajló első SUP-os Balaton-áthúzásra kétszáznál is többen jelentkeztek, a Balatonbolgárról rajtoló, második alkalommal meghirdetett 2,6 km-es féltára pedig több mint félezren jelentkeztek.

Nem volt egyszerű a belépés a révfülöpi rajthelyre. A rendezők – betartva a komoly járványügyi szabályokat – ellentmondást nem tűrően kérték a védettségi igazolást. Annak ellenére, hogy a nyári, igencsak szeszélyes időjárás miatt az utolsó, lelkes és annál megszállottabb próbázókat szállító hajó 10-kor indult el Boglárról, az utolsó rajt pedig 11 órakor volt, sokan verődtek össze. Ugyanakkor az eredetileg tervezett 8 órás rajtot jó félórával előrébb hozták. Magyarország több mint 800 településéről érkeztek a próbázók, de a révfülöpi rajtnál olyan úszóval is összefutottunk, aki csak a hagyományos Balaton-átúszás miatt jött haza Amerikából, New York-ból.

Végül több mint 6 ezer 200-an startoltak el Révfülöpről, hogy legyűrjék az 5,2 km-es távolságot. Nem mindenkinek sikerült... Maximálisan szem előtt tartva a biztonságot az egyre jobban erősödő szél és a tarajos hullámzás miatt közel száz, a szintidő határán úszót szedtek ki a rendezők a Balatonból, míg másoknak – főleg gyermekeket és idősebbeket – menet közben hozták ki a partra. Hiába, a hullámzó – és sok próbázó által hidegnek tartott Balaton – nem gyerekjáték...

A leggyorsabban Dom Attila gyűrte le az 5,2 km-es távot – az ideje mindössze 24 másodperccel lépte túl az egy órát – , míg a hölgyeknél Maisa Andrea 1 óra 14:27-es idővel ért partot a boglári célba. A legidősebb résztvevő a 84 esztendős Runtág Tivadar volt, aki fiatalokat megszégyenítő, 2 óra 28 perc alatt szelte át a magyar tengert. Patkás Tamás, alias Rocky Tomi – aki egy szerencsétlen balesetben veszítette el mindkét lábát – immár hetedik alkalommal, 2 óra 47 perces egyéni csúccsal teljesítette az idei Balaton-átúszást. Gurbán Béla ott volt 1979-ben a legelső nagy próbán is (eddig négyszer maradt el a rossz időjárási körülmények miatt a Balaton-átúszás) immár 39. alkalommal úszta le a több mint öt kilométeres távot.

 

Pontosan két évtizede már, hogy először elrajtolt a katonák alkotta Úszó Erőd; most szombaton egy háromszáz fős kontingens birkózott meg a távval. Kilencedik alkalommal állt össze a nagy nyári balatoni próbára az úgynevezett BM konvoj, , amely a rendvédelmi szervek munkatársaiból verbuválódott. Ott tempózott a népes mezőnyben kitartóan – nem először, s aligha utoljára – Kumin Ferenc, hazánk londoni nagykövete. S ami még külön érdekesség: ezúttal majd a mezőny fele, egészen pontosan 47 százaléka volt nő, vagyis éljenek a hölgyek!

– Tavaly a pandémia – bár akkor sikerült első nekifutásra megrendezni a Balaton-átúszást –, idén pedig a szeszélyes nyári időjárás tett keresztbe. Bár majd tízezren neveztek előzetesen, végül csaknem hétezren jöttek el. Ez miatt kicsit szomorú vagyok, de úgy gondolom, hogy így sincs okunk szégyenre – mondta szombaton kora délután Kocsis Árpád, a rendező BSI Budapest Sportiroda (társ)ügyvezető-igazgatója.

Jövőre jubilál az egyedül álló nagy nyári próba: a 40. Balaton-átúszás július 23-án rendezik (a tartalék hétvégék július 24-e, július 30–31., augusztus 6–7. és 13–14).

Az eseményről készült folyamatosan frissülő cikkünk a nap érdekességeivel, fotókkal és videókkal ITT megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában