hatások

2021.08.10. 20:00

Felszaladt karanténkilókat, lejárt szavatosságú ételeket hagyott hátra a járvány

Egy felmérés szerint átlagosan 35 kiló élelmiszer- és 16 liternyi italtartalékot tárolnak otthon a családok. A Nébih weboldalán a második karanténkutatást összesen 1910-en töltötték ki, Somogyból 30 kitöltés érkezett.

Harsányi Miklós

Karanténkutatás 2.0 címmel készített felmérést májusban a Nébih, a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelmi Intézet valamint a TÉT Platform Egyesület. Arra keresték a választ, hogy miként változtak a járvány első és harmadik hulláma között a háztartások élelmiszervásárlási és élelmiszerfogyasztási szokásai. – Az első hullám kezdetén sok boltot szinte teljesen kifosztottak a vevők – mondta Szunyog Csaba, a Kapos Coop Zrt. ügyvezető igazgatója. – Elsősorban az alapvető termékekből vásároltak hatalmas mennyiséget, a lisztet, cukrot, étolajat, rizst és száraztésztát vitték. A harmadik hullámban már nem tapasztaltunk az elsőhöz hasonló rohamot.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal lapunkat egyebek mellett arról tájékoztatta: a teljes lakosság mintegy harmada próbálta ki az online bevásárlást, ami azért is nagy arány, mert számos településen nem érhető el ilyen szolgáltatás. Közülük minden negyedik válaszadó korábban egyáltalán nem élt ilyen lehetőséggel. S minden második úgy nyilatkozott, hogy később is szívesen vásárol majd élelmiszert az interneten.

– Átlagosan 35 kiló élelmiszer- és 16 liter italtartalékot – palackos vizet, gyümölcslét, tejet és üdítőket – tárolnak otthon a családok – derült ki a Nébih tájékoztatójából. – A háztartások 20 százaléka arra számít, hogy nem tudják a lejárati időn belül elfogyasztani a termékeket, ami több mint kétszerese az első hullám idején tapasztalt adatnak. Ezeknek az élelmiszereknek azonban nem kell feltétlenül a szemetesbe kerülniük, mert jellemzően tartós termékekről van szó.

Azt is közölték: a járvány első és harmadik hulláma között majdnem kétszer annyian híztak, mint ahányan fogy­tak. Bár az átlagos fogyás mértéke (7,5 kiló) nagyobb volt, mint az átlagos hízásé (5 kiló), a magyar lakosság testtömege összességében átlagosan további 30 dekával gyarapodott az első és harmadik hullám között. Oancea György bőszénfai háziorvos kiemelte: most különösen nagy szerepe van a rendszeres mozgásnak, sportolásnak. A szabad levegőn töltsünk el minél több időt, s az egészséges táplálkozásra is figyelni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában