fotók

2021.08.25. 19:35

Győri diákok építik a disznóólat a szennai skanzenben

Disznóólat és vesszőkerítést építenek a szennai skanzenben a győri Hild József Technikum diákjai. A fiatal szakemberek nem először látogatnak el a szabadtéri néprajzi gyűjteménybe, a magasépítő technikusi tanulók a porták felújításán keresztül sajátítják el a népi építészet fortélyait.

Góz Lilla

Hántolják a rönköket, ássák a kerítés alapját és összeillesztik a gerendákat – nagy munkában vannak a Hild József Technikum magasépítő technikus diákjai ezekben a napokban. Egy tavaly lebontott disznóólat rekonstruálnak a skanzennél.

– A talpgerendák elkorhadtak és az épület már nem volt stabil, ezért most tölgyfából újraépítjük – mondta el Horváth Márton, aki közben a zsalutetőhöz hántolta a faanyagot. A szakmai gyakorlaton megtanulják a népi építészet alapjait. – Nekem nagyon tetszik, sok természetes építőanyagot ismerünk meg, az sem kizárt, hogy a jövőben még többet foglalkoznék ezen technikák elsajátításával – mondta el a magasépítő technikusi tanuló. A fiúk mellett a lányok is serényen dolgozik a skanzenben. Oravecz Anna azért választotta a magasépítő technikusi képzést, mert nagyon érdekelte a műszaki rajzolás, szerette volna megtanulni.

– A fiúk a kerítés alapját ássák, majd bekerülnek a tartógerendák és az erdőbe gyűjtünk vesszőt, ebből fonunk kerítést – mondta el a szeptembertől tizedikes tanuló. Tucatnyian reggeltől délutánig dolgoznak, hogy péntekig elkészüljenek. – Hagyomány, hogy nyaranta ellátogatunk a szennai skanzenbe, ezen a héten tíz magasépítő technikus diákunk tevékenykedik szorgosan itt – mondta Bognár János, a Győri Szakképzési Centrum Hild József Technikumának pedagógusa. Az iskola célja, hogy a fiatalok megismerkedjenek a népi építészettel, hiszen a tanulmányaik során leginkább a modern építészettel találkoznak. A pedagógus kiemelte: a munka után jut idő kikapcsolódásra is, a napokban ellátogatnak a Zselici Csillagvizsgálóba és felfedezik a környék látnivalóit is. A győri Hild József Technikum diákjai már évek óta visszajárnak Szennába. Legutóbb a segesdi pince zsúptetejét cserélte ki a csapat, de megismerkedtek a tapasztással, meszeléssel is. Korábban a Kaposvári Szakképzési Centrum Lamping József Technikum és Szakképző Iskola kőműves-, asztalos- és ácstanulók is dolgoztak a skanzenben, egy fahidat gyártottak itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában