iskolakezdés

2021.08.23. 11:30

Jól jöhet a segítség a becsengetés előtt

Szeptember közepéig várják az adományokat azoknál a megyei segélyszervezeteknél, ahol kiemelt cél, hogy könnyebbé tegyék az iskolakezdést a nehéz sorsú családok számára.

Andricz Gabriella

A Katolikus Karitász Legyen öröm az iskolakezdés! elnevezésű országos segélyprogramjának célja, hogy tízezer gyermeket támogassanak.

– Idén a pandémiás helyzet miatt elsősorban utalványokkal, egyedi támogatásokkal segítjük a családokat, de természetesen továbbra is szívesen fogadunk olyan jó állapotú eszközöket, amelyeket továbbítunk a rászorulóknak – tudtuk meg Feketéné Szabó Mártától, a Kaposvári Egyházmegye Karitász Szervezetének vezetőjétől, aki hozzátette, az iskolakezdési akciót az 1356-os adományvonalon hívásonként 500 forinttal, valamint a Karitász honlapján online lehet támogatni. – Célunk olyan gyerekek támogatása, akiknek már az első becsengetés előtt rosszabbak lennének az esélyeik társaikénál, mert családjuk nem tudja biztosítani a szükséges iskolaszereket. A járványhelyzet miatt most még több család került nehéz anyagi helyzetbe, ezért elsősorban pénzadományokat gyűjtünk, hogy minden gyermeknek személyre szabott, minőségi tanszercsomagot tudjunk átadni tanévkezdésig – tette hozzá a Karitász vezetője.

A Magyar Református Szeretetszolgálat adománygyűjtési kampányában pénzadománnyal és tárgyi adományokkal egyaránt hozzá lehet járulni az augusztusban zajló gyűjtőakcióhoz. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat idei akciójában ötszáz és tízezer forint közötti értékű adománykártyák vásárolhatók az Interspar üzletekben vagy a Spar online shopban, ezekkel nehéz helyzetben élő családok gyermekeit támogathatják a jó szándékú adományozók – tudtuk meg Révai Katalintól, a szeretetszolgálat kaposvári képviselőjétől. – A könyvjelző alakú kártyák öt különböző címletben színesceruza-készletet, füzetcsomagot, teli tolltartót, rajzkészletet és teli hátizsákot szimbolizálnak, a rajtuk feltüntetett összeget a pénztáraknál, illetve online vásárláskor a megrendelés véglegesítésekor lehet kifizetni. Az akcióban befolyó összegből a Máltai Szeretetszolgálat tanszereket vásárol, az így elkészülő ajándékcsomagok sokgyermekes családok gyermekeinek, családok átmeneti otthonában élő iskolásoknak, árván maradt vagy nevelőszülőknél nevelkedő gyermekeknek könnyítik meg a iskolakezdést.

 

Az önkormányzatok osztanak-szoroznak

A szűkös büdzsé ellenére van, ahol tanszercsomaggal, máshol pénzösszeggel segítik a családokat az iskolakezdés előtt a somogyi önkormányzatok.

– Idén az óvodást nevelő családoknak 4000, az általános iskolásoknak 7000, a középiskolásoknak 13 ezer, a felsőfokú tanulmányokat folytató nappali tagozatos hallgatóknak 20 ezer forint támogatást adunk – mondta el Bálint Ildikó, Gige polgármestere. Hozzátette: közel kétmillió forintot különítettek el erre célra az önkormányzati kasszából. Kiemelte: augusztus végén kezdődik az iskolakezdési támogatások kifizetése és legkésőbb szeptemberben minden jogosult megkapja.

A képviselő-testület döntése alapján idén is kapnak támogatást iskolakezdés előtt a kisbajomi családok. Szelidné Gerencsér Angyalka polgármester elmondta: az óvodásokat nevelők 5, az általános iskolás diákok családjai 20, a középiskolásoké 25, az egyetemistáké, főiskolásoké 30 ezer forint támogatásban részesülnek, amit legkésőbb szeptember első napjaiban megkapnak. Góz Lilla

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában