2021.08.04. 11:30
Megyeszerte takarítják be a közkrumplit- és hagymát
Beérett a közmunkások munkájának gyümölcse, pontosabban zöldsége, megyeszerte takarítják be a burgonyát, hagymát, paprikát és paradicsomot. A zöldségeket többnyire a helyi piacon kínálják vagy a konyhákra kerülnek, így zamatukat a helyi óvodások is élvezhetik.
Fotó: Lang Róbert
A tikkasztó hőségben korábban kezdődik a munka az andocsi kertben, ahol összesen tíz közmunkás dolgozik.
Horváth Eszter már öt éve a csapat tagja, azt mondja, neki nagy segítség, hogy helyben alkalmazzák, mert mindkét gyermeke kiskorú még. – Hagymát, uborkát és tököt vittünk be most a konyhára – mondta érdeklődésünkre Horváth Eszter. – Ebben a melegben negyvenöt percenként tartunk szünetet, és amit tudunk, öntözünk, hogy legyen is némi termés ebben a nagy melegben – tette hozzá a közmunkás.
Andocson már nyolc éve, 2013 óta foglalkoznak mezőgazdasági közfoglalkoztatással. Korábban próbálkoztak bodzával is, de végül maradtak a sárgarépa, petrezselyem, sütőtök, hagyma és burgonya termesztésénél. Pár tő paradicsomuk is beérett és a ribizli is pirosodik már a bokrokon. – A zöldségeket az önkormányzati konyhán használjuk fel, valamint a szociálisan rászoruló helybelieknek adunk abból, amire szükségük van – mondta el Werner Józsefné polgármester.
Mostanra több somogyi településen is megnyitottak a helyi termelői piacok. Somogysárdon hagyomány már, hogy a kastély bejáratánál minden nap frissen szedett paprikával, paradicsommal, hagymával és uborkával várják a helyieket.
– Nagyon szép a termés és nem utolsósorban kedvező az ára, ezért mindig itt veszek friss paprikát és paradicsomot is – mondta el az egyik somogysárdi vásárló.
Fentős Zoltán polgármester szerint azért, hogy minőségi zöldségeket kínálhassanak, közmunkásaik nagyon sokat dolgoztak. – Igaz, embert próbáló ebben a nagy hőségben kertészkedniük, de nagyon jólesik nekik egy-egy dicséret– tette hozzá a polgármester. – Azt mondják, igazán örömteli érzés számukra, amikor akár a szomszédjuk vagy a falubeliek elégedetten térnek vissza, hogy ismét vásároljon az általuk megtermelt zöldségekből.
Füzetben az uborkára várók névsora
Friss szenyéri krumpli, hagyma és somogyfajszi uborka, paradicsom érkezik minden hétköznap a kelevízi önkormányzati boltba. – Most az uborkát keresik a legtöbben – mondta el Vargáné Balatincz Krisztina, Kelevíz polgármestere. – Egy füzetben vezetjük a megrendeléseket, jelenleg négy mázsánál tartunk. Hozzátette, már visszatérő vásárlóik a helyi lakosok és környékbeliek, mert vonzó számukra a kedvező ár és a friss, minőségi termés. Megjegyezte, céljuk, hogy segítsék a somogyi településeken megtermelt termények eladását a boltjukban, amely hamarosan egy pályázatnak köszönhetően megújulhat.
Fotó: Lang Róbert