megújulás

2021.08.18. 17:30

Modern buszokkal suhanhatunk Somogy útjain

Új buszokat állított forgalomba a Volánbusz Somogyban. A Credo típusú 75 ülőhelyes szólóbuszokat szerdán adták át Kaposváron az autóbusz-pályaudvaron. Egyelőre még csak néhány busz érkezett meg a megyébe, a nyár végére azonban mind a 24 jármű munkába áll.

Marosi Gábor

A sárga színű, alacsony padlós buszokkal első sorban Kaposvár, Siófok, Tab, Nagyatád, Csurgó, Marcali, Fonyód és Balatonboglár térségében találkozhatnak az utasok. A kevés károsanyag kibocsátású, dízelmotor hajtású buszokat légkondival, elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerával, kerekesszék és babakocsi számára kialakított speciális férőhellyel, valamint üléspáronként egy-egy USB-csatlakozóval szerelték fel. Eigner János, a Volánbusz Somogy megyei forgalmi üzemvezetője a szerdai buszátadó ünnepségen elmondta, a megyébe mintegy 250 busz található. A járművek átlagéletkora több mint 14 és fél év, az új buszokkal viszont 12 évre csökken majd. Hozzátette: az országos buszflotta fiatalítása jövőre is folytatódik. A programnak köszönhetően a meglévő járműpark negyven százaléka újulhat meg.

Gelencsér Attila, Kaposvár és térségének országgyűlési képviselője az eseményen elmondta, az autóbuszokkal szemben régen három elvárása volt az emberek. Legyen gyors, olcsó és kényelmes. Ehhez képest a legtöbben ma már utasbarát, fenntartható, innovatív és környezetbarát buszokkal szeretnének utazni – fogalmazott a politikus. Gelencsér Attila hozzátette: Magyarország 2050-re azt a célt tűzte ki, hogy klíma-semleges ország legyen, ehhez a környezetbarát autóbuszok is hozzájárulnak majd.

Szászfalvi László, Barcs és térségének országgyűlési képviselője elmondta, választókerületében nagyon sok kistelepülés található, ahol kiemelten fontos a közösségi közlekedés, főleg az autóbuszos. Witzmann Mihály, Siófok és térségének országgyűlési képviselője az eseményen elmondta, a hozzátartozó 71 település közül ötvenhatot érintenek majd az új buszok, emelve ezzel a közlekedés színvonalát. Hozzátette, a településeket összekötő utak közül több is megújult az elmúlt években Somogyban.

 

Kizárólag elektromosra váltana a város

 

Kaposvár a klímavédelem magyarországi éllovasa – kezdte beszédét Szita Károly Kaposvár polgármestere. Ritka az a város, amelyik elmondhatja magáról, hogy Közép-Európa legnagyobb napelem parkját működteti, új szennyvíztisztító telepet épített, valamint feldolgozza és újrahasznosítja a hulladékot – mondta a polgármester. Szita Károly kiemelte, ebbe a sorba illeszkedik, amikor 2015-ben a környezetszennyező gázolajos buszokat sűrített földgázhajtásúra cserélték a városban. – Már azon gondolkodunk, hogy 2028-ra ezeket a buszokat is lecseréljük, mégpedig elektromos járművekre – hangsúlyozta a polgármester. Kaposvár útjait hetek óta járja egy elektromos tesztjármű, melyet bárki kipróbálhat. A 36 ülő- és 40 állóhelyes elektromos busz egy töltéssel 350 kilométert tud megtenni. Szita Károly elmondta, ősszel újabb két elektromos jármű érkezik Kaposvárra, melyek vélhetően Magyarországon gyártott buszok lesznek. Később pedig ezek közül választják ki az új buszokat – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában