étel

2021.08.01. 14:00

Nem csak Angusból készülhet jó steak

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak.

Harsányi M.

Ez derült ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói is részt vettek.

A Brit Húsmarhafajta Tenyésztők Egyesülete és a Murray Grey Tenyésztő Egyesület közös kísérletében az Aberdeen Angus és a Murray Grey szarvasmarhákat hasonlították össze tartási és takarmányozási szempontból. Elsőként a Hubertus Agráripari Bt. hizlalótelepén, majd húsminőségük alapján a Hubertus pásztói húsfeldolgozójában. Az egyetem tájékoztatása szerint a kutatók arra keresték a választ, hogy milyen húsminőséget és ízvilágot produkál a két fajta azonos tartási-takarmányozási körülmények között. Horn Péter akadémikus, a MATE örökös rector emeritusa korábbi tapasztalataira alapozva karolta fel a Murrey Grey fajtát Magyarországon. – A húsmarhatenyésztés világszerte a klímaváltozás problémájával küzd, erre reagált a hazai szakma ezzel a kutatással – hangsúlyozta. – Úgy gondoltuk, hogy a Murrey Grey egyfajta alternatívája lehet az Aberdeen Angusnak.

A kutatások igazolták a szakemberek várakozásait. Kiderült, hogy a két fajta között csupán a színében mutatkozik markáns eltérés. Stefler József, a MATE Kaposvári Campus professzor emeritusa, a Brit Húsmarhafajta Tenyésztők Egyesületének elnöke kiemelte: az Aberdeen Angus vörös és fekete színe miatt kevésbé hőtűrő, tehát akár 5–10 fokkal is jobban felmelegszik, mint a Murrey Grey. Ennek köszönhetően a nagy melegben a Murrey Grey fajta esetében körülbelül tíz százalékkal jobb lesz a borjak súlygyarapodása, ez 200 nap alatt legalább 20 kilót jelent.

A vakkóstolás pedig arra is rávilágított, hogy a Murrey Grey húsának ugyanakkora a gasztronómiai értéke, mint az Angus húsának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában