emlékmű

2021.08.02. 20:00

Összetört kerék emlékeztet ezentúl a roma holokausztra Kaposfőn

Kaposfőn emlékművet avattak a roma népirtás áldozatainak emlékre, és hétfőn a megye több pontján is koszorúztak, tartottak megemlékezéseket. A Cigány Világszövetség 1972-es határozata alapján lett augusztus 2-a cigány holokauszt nemzetközi emléknapja.

Kovács Gábor

Az új kaposfői emlékművön egy kettétört kerék szimbolizálta azt a törést, amit a roma nemzetiség szenvedett el a népirtás alatt. Az állítói szerint különleges, hogy a felirat beás nyelven is figyelmeztet. A kitalálója sokat gondolkodott azon, hogyan fogalmazza meg, mert beásul nincs szó a holokausztra, sem a lágerre. Végül két szót véstek a kaposfői emlékműre: Árszáturá Máre – a nagy világégés, mert így hívták a második világháborút az idősek.

– Nem tudhatjuk a pontos számot, hogy mennyi cigányt hurcoltak el 1944-ben, de több ezret öltek meg közülük, akik rettegést éltek át a haláluk előtt – idézte fel Bacsiné Balogh Erzsébet nagykanizsai műfordító, aki a szöveget megalkotta. – Reménykedem abban, hogy ez a 77 évvel ezelőtti borzalom soha nem fog megismétlődni, bár még ma is háború dúl a lelkekben.

A kaposfői megemlékezésen gitározott Kopár Antal, aki 2017-ben egy hasonló ünnepségen New Yorkban is fellépett az ENSZ székházban.

– Emlékezni és emlékeztetni kell a fiatal generációt arra, hogy még egyszer ilyen szörnyűség nem történhessen meg – mondta a muzsikus, aki siratódalokat is énekelt.

Egyetlen bűnük volt, hogy cigányok voltak – ezekkel a szavakkal emlékezett Orsós Gyöngyi, a kaposfői roma nemzetiségi önkormányzat elnöke a hajdani áldozatokra. Az ünnepségen részt vettek a nagybajomi, kiskorpádi, csökölyi, gigei és kaposvári roma önkormányzatok képviselői. Koszorúzott a kaposfői német nemzetiségi önkormányzat alelnöke, Barna Lászlóné is. A Somogy Megyei Önkormányzat nevében Huszti Gábor alelnök hajtott fejet.

Kopjafát koszorúztak Dél-Somogyban

Babócsán felcsendült a cigány himnusz, és megkoszorúzták a Szabadság téren az áldozatok emlékére állított kopjafát. A babócsai emlékoszlopon nem szerepelnek nevek, mert az emlékezet nem őriz helyi áldozatokat, de nagy számú roma közösség él Dél-Somogyban. Ennek megfelelően a környékbeli települések roma nemzetiségi önkormányzatai képviseltették magukat a babócsai ünnepségen. Jáger Gábor, a község polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy a múltunk közös lesz a jövőben is, ezért megbocsátani lehet, de felejteni nem szabad, nehogy megismétlődjön a tragédia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában