rég várt megoldás

2021.08.16. 07:00

Szennyvíztelep épül a kertek végében

Évtizedes probléma oldódik meg hamarosan a 61-es út mentén, a Dombóvár és Kaposvár között lévő településeken, miután nyolc önkormányzat egyedi szennyvízkezelők telepítésére pályázott és nyert.

Koszorus Rita

 

Uniós forrásból oldódhat meg több ingatlan szennyvizének kezelése Csoma és Baté között. Mosdóson a meglévő háromszáz ingatlan közül kilencvenötnél helyeznek el egyedi szennyvízkezelőt.

– Előzetesen felmértük az igényeket, s ezek alapján 248 millió forint támogatást kaptunk – mondta Keresztes József polgármester. Hozzátette: ingatlanonként 1,5 millió forint a bekötés költsége, amelynek mindössze 10 százalékát kellett magukra vállalniuk a lakóknak.

Aki vállalta a 150 ezer forintos költséget, azt mondta lapunknak, hogy a környezettudatosság miatt döntött mellette, hiszen egy modern technológia válthatja az elavultat.

A szennyvízkezelők telepítését már meg is kezdték a településen, a projekt zárása várhatóan jövő év végén lesz.

Szabadiban is megkezdik a környezetbarát szennyvízkezelők telepítését, ott a kilencven ingatlantulajdonos közül 43 jelezte bekötési szándékát. – Ezelőtt mintegy húsz éve már terveztük a szennyvíz-elvezetés megoldását – mondta kérdésünkre Antal Lajos, szabadi polgármestere. Sajnos hiába szerették volna a település lakói, a szennyvizes álmok nem váltak valóra. – Aki ezt a mostani lehetőséget elszalasztja, azzal nem tudom, mi lesz, mert nekik majd talajterhelési díjat kell fizetniük.

Pedig az úgynevezett Grünwald-technológiát alkalmazó berendezések külön kezelik a különböző eredetű szennyvizet. Mintegy 4 köbméter szennyvíz fér bele, s négyfelé osztották: az egyikbe a vécéből érkezik a víz, amelyet évente egyszer kell szippantani. A másik háromba pedig a többi szennyvíz érkezik, amelyeket a berendezés élő baktériumok segítségével ártalmatlanít. Az így megtisztult úgynevezett szürke víz a környezetbe szivárog el.

Hasonló módon, de egészen más technológiával oldják majd meg a szennyvíz kérdését Batéban is, ahol a pályázatnak köszönhetően a háromszázból százhat ingatlannál telepítenek egyedi szenny­víztisztítót.

Nem mindenütt kígyózik csatorna

Balatonhoz közel eső településeken sincs mindenütt kiépített csatornahálózat. Egy agglomerációt alkot Kereki, Pusztaszemes, Bálványos és Lulla, ahol már 16 éve várnak arra, hogy megoldódjon a szennyvíz elvezetése. Ezen kívül a nagyberényi-somi agglomerációban sincs csatorna, ahogyan a már említett nyolc Igalhoz közeli településen sem. A lullai agglomeráció már megkapta a Belügyminisztérium jóváhagyását, de még mindig pénzre várnak a tervek megvalósításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában