szüret

2021.09.15. 09:36

A hazain túl az olasz és német piac is várja a tóti diót

Száz hektáron kezdődött meg a diószüret Lengyeltótiban. Kézzel és géppel egyaránt szedik az őszi termést, amelyből az idén feleannyi termett a tavaszi fagyok miatt. A tóti diót nem csak a hazai piacon értékesítik, Olaszországba és Németországba is héjasan utazik tovább.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Fáról fára járva rázta le a diót a szedőgép a keddi betakarításkor, a gép össze is söpri a termést. Amiket elhagy a fa tövében, azokat napszámosok szedik össze. Sokuk rutinos diószedőnek számít, egy hónapon át dolgoznak itt a diószüret alatt. Huszonöten álltak idén munkába az ültetvényen. A negyvenéves diófák árnyéka igen jólesett a nyárias melegben.

– Nem emlékszem még ilyen szeptember eleji időjárásra, mikor 30 fok volt – mondta egyikük.

– Azt tapasztaljuk, hogy kevesebb dió van a fák alatt – mondta el Orsós György brigádvezető. Hétfőn kezdték meg a szüretet, de a fagy megelőzte őket. – Feleannyi dió lesz idén a százhektárnyi termőterületen – mondta el Cziráki Imre, a Juglans Hungária Kft. ügyvezetője. Az ültetvényeiken legalább 30 százalékos fagykárt tapasztaltak, de van olyan parcella, ahol mindent elvitt a tavaszi zimankó. – Az áprilisi fagy mellett az aszály sem tett jót a diónak, 200 milliméterrel kevesebb eső esett, de szerencsére a termés egészségesnek tűnik – emelte ki az ügyvezető. Megjegyezte: földi és légi permetezést végeztek, valamint rovarcsapdákat helyeztek ki, hogy a dióburok-fúrólégy okozta kártételt ki tudják védeni.

A dió az ültetvényről a telepre kerül, ahol megmossák, megszabadítják a zöld buroktól a rázógépben, majd 28-30 fokon szárítják.

– Október 10-éig biztosan végzünk a szedéssel. Héjasan Németországba és Olaszországba adjuk el a termést, de helyben is értékesítünk a tavaly nyitott boltunkban – mondta el az ügyvezető. Hozzátette: az előrejelzések szerint átlagosan 20 százalékkal kerül majd többe a dió kilója. A tóti vállalat folyamatosan vágja ki a régi, elöregedett ültetvényeket, helyükre pedig az elmúlt öt évben 100 hektárnyi diót és mogyorót telepítettek. Itt már a fákat öntözik is, hét év, mire termőre fordulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában