otthon

2021.09.11. 09:00

Vonzó a somogyi lakóhely, emelkednek is az árak

A legvonzóbb lakóhelyek között szerepel Pest után Somogy és Veszprém megye. A belföldi népességmozgás évek óta nagyjából állandónak tekinthető iránya és mértéke is megváltozott az elmúlt évben.

Góz Lilla

Fotó: NemA

2020-ban összességében kevesebben kerestek új állandó lakóhelyet, a városok vándorlási mérlege negatív volt, míg a községek népességvonzó ereje tovább nőtt – derült ki a OTP Ingatlanpont elemzéséből. A legvonzóbb 2020-ban is Pest megye volt, emellett azonban a balatoni ingatlanpiac népszerűségének robbanásszerű növekedését tapasztalták. – A legnagyobb vonzerővel rendelkező Pest megyét Veszprém és Somogy megye követi 8,6 és 8,3 ezrelékes vándorlási különbözettel – emelte ki Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. – Megyénkben az ingatlanárak emelkedése is megfigyelhető volt, átlagosan 444 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.

Valkó Dávid rámutatott, a fővárosból kiköltözők száma tavaly már ötödik éve meghaladta a beköltözőkét, a többi városban is ezt tapasztalták, ugyanakkor a községek népszerűsége ugrásszerűen nőtt az elmúlt két-három évben. A falvak népességgyarapodása 13 ezer 300 fővel megközelítette a 2004-es csúcsot.

Az országos adatok alapján a népességmozgás 2014 óta növekedő mértéke feltételezhetően a koronavírus-járvány hatására 2020-ban megtorpant, az év folyamán közel 7 százalékkal kevesebben változtattak állandó lakóhelyet, mint egy évvel korábban – emelte ki Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában