ennyi volt

2021.09.25. 07:00

Egy hónap után kihűlt a kútvíz a péterhidai portán

Egy hónapon át ötvenfokos vizet húzott udvari kútjából a péterhidai Szabó család.

Turbéki Bernadett

A Somogyi Hírlap is beszámolt az esetről, személyesen is tapasztaltuk, hogy a kútvíz már mosogatáshoz is kellemetlenül meleg. A gőzölgő kútvíznek csodájára jártak a falusiak, bevizsgálták a hatóságok, magyarázatot senki nem talált a jelenségre. Bő egy hónap után visszaállt a természet rendje, a kút vize a korábbi hőmérsékletre hűlt vissza. Már ismét locsolhat vele Szabó László.

Egész augusztusban, és még az elmúlt héten is csak úgy tudott locsolni a kút vizével, hogy előtte egy kádban hűtötte ki. Ottjártunkkor mi is azt tapasztaltuk, hogy a kútból húzott víz, akárhány vödörrel is tették elénk, mindegyikben kellemetlenül forró volt.

– Másnap kijöttek a szakértők és megvizsgálták a kutat. Megmérték a víz hőmérsékletét is, amely akkor negyvenkét fokos volt. A következő napokban aztán lassan, fokozatosan kézmelegre hűlt vissza.

Sok támadás ért a jelenség miatt bennünket, voltak, akik szerint a zárlatos szivattyú miatt forrósodott fel a víz, azonban a szakértők szerint már régen le kellett volna vágnia a biztosítékot – mondta érdeklődésünkre Szabó László. Ottjártunkkor azt tapasztaltuk, hogy nem volt szivattyú a kútban, mégis forró volt a víz. A tulajdonos elmondta: azóta újra visszatették a szivattyút. – A szivattyú korábban is és most is teljesen normálisan működik, és a víz jelenleg kúthűvös – mondta lapunknak a családapa, aki a mai napig maga is értetlenül áll a furcsa geotermikus jelenség előtt, amely alapján egy szakértő még gejzír létrejöttét is feltételezte a múlt héten.

 

Csodakutasnak hívja a falu

– A faluban azóta csak csodakutasnak hívnak vagy „melegvizesnek” – mondta lapunknak Szabó László, akinek fia már korábban is árulta az ingatlant, amelyikhez a „csodakút” is tartozik. – Az is megfordult a fejünkben, hogy akár az egész falut fűteni tudnánk a meleg vizes kút segítségével, ám most, hogy újra kihűlt a víz, ez már nem kérdés, és újra napirendre került a ház eladása – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában