ünnepség

2021.09.25. 11:30

Háromszor is várossá avatták az ünneplő Nagyatádot

Háromszor is várossá avatták a történelem során Nagyatádot, amely napjainkban reneszánszát éli. Legutolsó születésnapja óta ötven év telt el. Csütörtökön este fél évszázad történetét elevenítették fel a város ünnepnapján.

Turbéki Bernadett

Fotó: TIBOR KOVACS

A város nagy korszakai a fejlődésről szóltak, ahogy az elmúlt néhány év is – hangzott el Nagyatád várossá válásának ötvenedik évfordulóján. – Az elmúlt két év a világjárványról szólt, de közben beruházások valósultak meg a járási székhelyen – mondta Neszményi Zsolt kormánymegbízott, a Somogy Megyei Kormányhivatal vezetője, aki a nagyatádi Kettősség című szobrot a kormányhivatal gondozásába fogadta.

Arany János Örökség című versének soraival köszöntötte a nagyatádiakat Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője, a zászlót a hazával, az otthont Nagyatáddal azonosítva.

– Gazdag természeti, kulturális, és hitbeli örökségünk van, ami olyan belső tartást adhat, ami alapot és irányt mutat a feladatainkhoz – mondta a képviselő, aki megemlékezett a 831 évvel ezelőtti első írásos emlékről, amelyben Nagyatád is szerepel, majd felsorolta az elmúlt évek beruházásait, melyek összesen 3,6 milliárd forint ráfordítást igényeltek.

– Az elmúlt években Nagyatádon jó döntéseket hoztunk és kihasználtuk a lehetőségeket: átépítettük, átalakítottuk a várost. Harminc év alatt 192 pályázatunk valósult meg, amely összesen 17,5 milliárd támogatást jelent, amelyet a célok megvalósítására fordítottunk – mondta Ormai István polgármester, aki miután felsorolta az újonnan épült és felújított létesítményeket, kitüntetéseket adott át azoknak a nagyatádiaknak, akik az elmúlt két évben példamutató tevékenységükkel kitűntek a városlakók közül. Hatan díszoklevelet, öten „Nagyatád Szolgálatáért” díjat, heten „Helytállásért” elismeréseket vehettek át. Büttner Tamást, Herr Gyulát, Hortobágyi Ferencet díszpolgári címmel tüntették ki.

A Nagyatád gazdasági életében három évtizeden át végzett, kiemelkedően eredményes szakmai, üzleti és vállalkozói tevékenysége, a Nagyatád legnagyobb vállalkozásává fejlődött Büttner Kft. megalapítása és sikeres vezetése, valamint önzetlen társadalmi szerepvállalása elismeréséül a képviselő-testület Büttner Tamásnak díszpolgári címet adományozott. – Az unokáimra vagyok a legbüszkébb – mondta Büttner Tamás. – A munkában pedig arra, hogy sikerült Nagyatádon, illetve Somogy megyében egy fejlődőképes gépipari vállalkozást felépíteni, amely 250 családnak ad megélhetést. A díj rácáfol arra a mondásra, hogy senki nem lehet próféta a saját hazájában – tette hozzá.

A több évtizeden át elhivatottan és eredményesen végzett orvosi munkája, kiemelkedő sportszervezői tevékenysége, az eXtremeMan triatlonverseny megalapítása és három évtizeden keresztül történő sikeres megrendezése, valamint közösségi szerepvállalása elismeréséül a képviselő-testület díszpolgári címmel tüntette ki Herr Gyula kardiológus belgyógyász szakorvost.

– Ha születésnapi ünnepségre hívnak, arra illik elmenni – mondta Herr Gyula. – Főleg egy olyanra, ahol orvosok megfeszített munkáját is elismerik – tette hozzá a kitüntetett.

Mindenki a hadi park létrehozójaként azonosít, ám a karitatív tevékenységet hangsúlyosabbnak vélem – mondta Hortobágyi Ferenc, aki Nagyatád katonai hagyományainak megőrzése, a Haditechnikai Park és Kiállítás megteremtése és gyarapítása érdekében tett több évtizeden át végzett önzetlen tevékenysége, valamint közösségi szerepvállalása elismeréséül kapta meg a díszpolgári címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában