robogó járatok

2021.09.22. 08:00

Leszállásjelző sem lassítja le a vonatokat

Marosi G.

Elégedetlenek a vasúti közlekedéssel a várdaiak. A Kaposvár–Fonyód-vonalon egy hete vezették be a feltételes megállás rendszerét. Ez azt jelenti, hogy az alacsonyabb utasforgalmú állomásokon a vonat csak akkor áll meg, ha az utas a fedélzeti leszállásjelzőn ezt időben jelzi, vagy a mozdonyvezető látja, hogy valaki szeretne felszállni. A legtöbb várdai, köztük Varga András polgármester is azt hitte, hogy ezután amelyik vonat áthalad a településen, az megállhat. Csalódniuk kellett. – A feltételes megállás rendszere nem vonatkozik ránk – mondta Varga András. – Több olyan vonat is keresztülhalad a falun, amelyiket felszerelték leszállásjelzővel, de hiába nyomja meg az utas, a szerelvény – egy kivételével – nem áll meg Várdán. A Közlekedéstudományi Intézet (KTI) azt válaszolta, hogy ha a vonat minden településen megállna, akkor a csatlakozásokat újra kellene tervezni – mondta.

Varga András hozzátette, elfogadhatatlan számukra a KTI válasza. Kaposvár és Fonyód között hétköznap a Balaton felé 13, visszafelé 12 vonat közlekedik, de ezek közül csak öt-öt áll meg a faluban. A polgármester kiemelte, több egyetemista is a fővárosban tanul, illetve vannak olyan várdaiak, akik ott dolgoznak, ezért gyakran vonatoznak. Jelenleg Somogyjádon, vagy Kaposváron tudnak felülni olyan szerelvényre, amelyikkel eljutnak Budapestre.

A MÁV sajtóosztálya azt válaszolta: a várdaiak zöme azért száll vonatra, hogy beérjen az iskolába, a munkahelyére. Több olyan járat is van, amellyel ez megvalósítható. A várdai napi utasforgalom alacsony, mindösszesen 2-5 ember használja, a buszmegálló pedig az állomástól 180 méterre található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában