érzékeny tanévkezdés

2021.09.06. 17:30

Lóval és kutyával hangolódtak a leendő gyógypedagógusok

Kilenc állomásból álló játékos vetélkedő várta a gyógypedagógus hallgatókat a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán hétfőn délelőtt. A negyedévesek az új tanév kezdetén interaktív feladatokkal várják szaktársaikat, mivel a pandémia alatt nem volt lehetőségük a személyes találkozásokra.

Góz Lilla [email protected]

Egy akadálypályán kellett szlalomozni, földre fektetett rudak között áthaladni kutyával és lóval a gyógypedagógus hallgatóknak. Köszönetként a patásnak sárgarépa járt, míg az ebnek jutalomfalat. – Nem régen elveszítettem a mindent tudó terápiás kutyámat, de Hope labradorom remélem pótolni fogja, bár még kicsit kelekótya – mondta el Iváncsik Réka, állatasszisztált terapeuta. – Buci, aki régi hűséges társa a terápiás gyerekeknek.

Sánta Dalma érdeklődve figyelte a szakembereket, nagyon szeretne a közeljövőben születő dalmata kutyájával terapeuta lenni. – 2018-ban kezdtem az egyetemet, idén óvonőként végeztem, de párhuzamosan elkezdtem a gyógypedagógiát is – mondta. – Mindig is közel állt a szívemhez a gyermekek jóléte, oktatása, az óvodapedagógia alapokat adott, amelyre tudok építkezni – tette hozzá a pécsi származású harmadéves hallgató.

Gamos Dominika elsőéves hallgatóként nagyon élvezte a feladatokat. – A gólyatábort sikeresen túléltem és az interaktív napon még több hallgatóval tudtam megismerkedni – mondta el a kaposvári fiatal, aki mindenképpen a helyi egyetemen szeretett volna továbbtanulni. – Elsőként jelöltem meg az itteni gyógypedagógiai képzést, amit azért is választottam, mert a bátyám sajátos nevelésű igényű és általa beleláttam abba, hogy egy gyermeknek mennyi segítségre, törődésre van szüksége – emelte ki Gamos Dominika.

– Már nagyon vártuk, hogy találkozzunk az egyetemen, hiszen a koronavírus járvány alatt nem volt erre lehetőségünk – mondta el Erdős Zsófia negyedéves hallgató. – Ezért találtuk ki, hogy egy kilenc állomásos interaktív napot szervezünk szaktársainknak, a 120 elsős, másod- és harmadéves játékos érzékenyítő programokon vehetett részt.

Terápia lóval és kutyával

– Hagyomány már, hogy érzékenyítő, bemutatkozó napot rendezünk az elsősöknek, de idén különösen fontosnak tartottuk, hogy a végzősök a másod-és harmadévesek is bevonják, hiszen a pandémia alatt az egyetem épületének megismerésére sem volt lehetőségük – mondta el Gelencsérné Bakó Márta, a MATE Kaposvári Campus Neveléstudományi Intézet Gyógypedagógiai Tanszékének vezetője. Hozzátette: idén 27 nappali és több, mint 70 levelezős gyógypedagógia szakos hallgató kezdte meg tanulmányait. – Tanulásban akadályozottak pedagógiáját, logopédiát és pszichopedagógiai szakirányt választhatnak a hallgatók – emelte ki Gelencsérné Bakó Márta. – Nálunk kuriózum az állatasszisztált képzés és örömmel jelenthetem be, engedélyt kaptunk arra, hogy hamarosan fejlesztő lovasterápiás szakember képzés is elindulhat a campuson.

Országszerte 11 helyen képzik a gyógypedagógusokat és diplomával a kezükben hamar el tudnak helyezkedni. – Az utolsó évben már egyéni tanrendre mennek a hallgatóink, mert szükség van rájuk a köznevelésben, mindössze pár százalék, aki csak a képzés után helyezkednek el – emelte ki a tanszékvezető.

Képek: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában