tudomány karnyújtásnyira

2021.09.24. 19:00

Megnyílnak az egyetem kapui a kutatók éjszakáján

Kitárultak a tudományos műhelyek kapui, és előadásokkal, bemutatókkal, színes programokkal várták az érdeklődőket pénteken délutántól késő estéig. Ilyenkor válik látható igazán, hogy mennyi munka van egy tudományos eredmény mögött.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A kutatók éjszakájának az a célja, hogy az egyetemi kutatóhelyeken folyó munkát kitegye a kirakatba és vonzóvá tegye a fiatalok számára – hangzott el a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem (MATE) megnyitóján. Az egyetemek így kilépnek az elefántcsonttoronyból, és a mindennapi életben is megjelenhet a tudomány haszna.

– Ismerjék meg azt, hogy egy tudományos eredmény hogyan születik meg, és lássák, hogy a kutatóműhelyekben élvezetesen lehet kísérletezni, hátha kedvet kapnak hozzá – mondta Kovács Melinda rektor-helyettes. – A kaposvári campuson nagyon különböző tudományterületek kapnak helyet. Az agrárkutatásainkra vetül a legnagyobb figyelem, ezek a fenntartható fejlődést, a környezetkímélő gazdálkodást szolgálják. A gazdaságtudomány terén és a pedagógiában is folynak jelentős kutatások Kaposváron, és a művészeti kar is népszerű.

A legújabb technikát már a legkisebbek is megismerhették a kutatók éjszakáján. A legmodernebb VR-szemüveges játékban próbálhatták ki magukat a fiatalok a Mosolygyár Egyesület és Radó Henrietta segítségével. A neveléstudományi intézetben a gyerekek kézműves foglalkozáson elevenítettek meg egy mesét Áfonyka tündérről Schlichter Takács Anett adjunktus vezetésével.

– Olvasói és kutatói szemmel vizsgáljuk meg, hogy mi történik történik a piacon, hogy változnak a szokások és a kiadói stratégiák. Igyekszünk a mélyére nézni a piaci folyamatoknak – mondta Berke Szilárd egyetemi docens, aki a legfrissebb olvasói szokásokról és közkedvelt márkákról tartott előadást.

A matematika népszerűsítésére és a hallgatók motiválására vállalkozott a matematika és modellezés tanszék, sőt a művészeteket és a mérnöki munkát is összekapcsolják a számok világával.

– Különböző eszközök segítségével élményszerűvé lehet tenni a matematikát, és az a célunk, hogy ez az oktatásban minél nagyobb szerepet kapjon – mondta Stettner Eleonóra egyetemi docens. – Portugáliában azon dolgozunk, hogy az egyik ilyen eszközünket, a poliuniverzumot bevezessük a tanárképzésbe egy nemzetközi projekt keretében. Kirakó- és manipulatív építőjátékokat is bemutatunk a Kaposvári Campuson.

Iváncsik Réka tanársegéd segítő állatokat, lovakat és kutyákat hozott a campus udvarára, de az Állattenyésztési Tudományok Intézet egy tojásosztályozó gépet is bemutatott. Közben olyan kérdésekre is válaszokat kaphattak a nézők, hogy az ősi magyar kutyafajták megfelelnek-e a mai kihívásoknak, illetve a genetika mit örökít át a nagyszülőktől az unokákra. A színházi tanszék harmadik évfolyamos hallgatói, Eperjes Károly és Szalma Tamás növendékei első világháborús katonadalokat és kuplékat adtak elő a Németh Antal Kulturális Központban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában