utcafórum

2021.09.23. 20:00

Milliárdokból újul meg a Donner

Utcafórumot tartottak csütörtökön délután a Donner megújításáról. A városrész fejlesztésére 2030-ig közel 20 milliárd forintot kíván fordítani a város.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Az utcafórumon részt vett Borhi Zsombor alpolgármester, a Donneri program városi irányítója valamint Szép Tamás önkormányzati képviselő is. A találkozóra környékbeliek mentek el.

– Egy beszélgetéssorozat első állomásán vagyunk most – hangsúlyozta Szita Károly, Kaposvár polgármestere. – Ezt a következő fél esztendőben nagyon sok követi majd télen és tavasszal is, s a hatékony részvételüket kérem. A Donner megújul, de nem mindegy, hogy miként. A 2030-ig szóló program keretén belül mintegy 20 milliárd forintot szeretnénk költeni a Donneri városrészre, de csak arra, amiben közös egyezség van. Nem mi akarjuk eldönteni, hogy mi legyen a Donner megújálásának menete, s azt se hogy mi történjék. Azt szeretnénk, hogy a lehető legtöbb véleményt összegyűjtsük és konszenzus alakuljon ki, hogy melyek azok a fontos dolgok, amit az itt élők szerint meg kellene csinálni.

A Donnerban az elmúlt egy évben felmérést végeztek, mely többek közt a közművek, az utak, a járdák és a lakásállomány állapotát összegezte. A megújítási terv egyik része a szanálási program, amely elsősorban a belső udvarokat érintené. Ez nagy volumenű projekt, s a végrehajtásnál körültekintően kell eljárni. Másik fontos kérdés, hogy lélekszámában, s a korcsoportokat is figyelembe véve megújuljon-e a Donner, ami új lakások építését is jelentené. A harmadik eleme az infrastruktúra fejlesztése. Utóbbiak között az is szerepel, hogy egyebek mellett szélesítsenek-e utcákat vagy új utakat építsenek a városrészben. Az is elhangzott: városrészre az utóbbi egy évben mintegy 200 millió forintot költöttek, melynek során járdákat, utakat korszerűsítettek. Legjelentősebb a Bartók Béla útburkolatának és járdájának felújítása lesz, mely egészen a Táncsics utcai becsatlakozásáig tart. Erre 114 millió forintot fordítanak, a munkát még az idén elkezdik, s ha kijön a jó idő, akkor kap új aszfaltot.

Véget vetnek a gyorsulási versenynek

Megszépül a Jókai liget, ahol új sétányokat alakítanak ki, megújul a növényzet, s modern közvilágítási rendszert építenek ki. Egy pihenő, szabadidő parkká kívánják alakítani a Jókai ligetet, s egy közvetlen sétányt akarnak levinni a Kapos folyóig. A Kapos part megtisztítása, medertisztítás részben ezt is tartalmazzák a tervek, akárcsak azt is, hogy a templom előtti tér is megújul.

Az utcafórumon az egyik lakó arra panaszkodott: a Nyár utcában egyesek száguldoznak, s mikor vetnek véget a veszélyes helyzetnek. Egy Zrínyi utcai idős asszony a szanálások várható időpontjáról érdeklődött, egy fiatal asszony egy új donneri közösségi tér építésének lehetőségéről érdeklődőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában