Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

2021.09.03. 09:00

Utat mutat mindenkinek a desedai óriás kereszt

Az Agrárminisztérium az erdőgazdaságokkal karöltve 21 keresztet állított fel az ország 21 pontján az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére.

Kovács Gábor

A Sefag Zrt. a Deseda somogy­aszalói oldalán emelte magasba a fából készült monumentális somogyi keresztet, nem messze a régi 67-es úttól. Három nappal a budapesti kongresszus megnyitása előtt avatták fel az emlékművet, melyet Varga László, kaposvári megyéspüspök szentelt fel. A megnyitón részt vett Neszményi Zsolt somogyi kormánymegbízott, Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke és Fehér István, a Sefag Zrt. vezérigazgatója is.

– Ez a kereszt a teremtett világ üzenetét hordozza, és azt szimbolizálja, hogy kiállunk a kereszténység mellett – hangsúlyozta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. – Az út menti keresztek hajdan jelként mutattak utat a szántóvetőket segítve. Mára átalakult a világ, a templomba járó hitet és a kulturális kereszténységet is le akarják rombolni bizonyos erők, de mi ezt nem fogjuk hagyni.

A kereszténység mára a világ legüldözöttebb vallásává vált, tavaly 4100 ember halt meg a keresztény hitéért, csatlakozott a gondolatmenethez Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője.

– Küzdeni kell a kereszténységünkért! – jelentette ki a hon­atya. – A kaposváriak, zseliciek azt gondolják, hogy akkor vallottunk kudarcot, amikor letértünk a kereszténység útjáról. Ma vita van Európa keresztény gyökereiről és mivoltáról, de nem földrajzi okból tartozunk Európához, hanem a kereszténységünk miatt.

Nyitott erdők

Dalvári Vince, az Agrárminisztérium erdőgazdálkodási főosztályának vezetője kiemelte: a járvány világított rá arra, hogy az erdők egészséges, jó levegője pótolhatatlan. Az erdők évszázadok óta a lelki feltöltődés helyszínei, s a vírus alatt végig látogathatók voltak az ország erdei. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kereszt azt is üzeni, hogy felelősséggel tartozunk a környezetért, a világ értékeinek megóvása mindannyiunk feladata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában